Bezlepkové empanadas

Vyskúšajte s nami španielske empanadas - vynikajúce pečené taštičky plnené mletým mäsom !
Prejsť na recept Vytlačiť recept
0 Pridať k obľúbeným
Prezrieť galériu 2 fotografie
Náročnosť: Mierne pokročilé Čas prípravy 45 min Čas varenia 30 min Čas odpočívania 45 min Celkový čas 2 hod
Porcie: 15
Najlepšia sezóna: Vhodné počas celého roka

Popis

Empanadas pochádzajú pôvodne zo Španielska a Portugalska, ale obľúbené sú vo všetkých latinsko-amerických krajinách. Špecifikom každej krajiny je iba plnka, ktorá sa môže líšiť. My sme pre vás pripravili 2 verzie tohto receptu - s klasickou mäsovou plnkou a druhú verziu s vegetariánskou plnkou so šampiňónmi a zeleninou. Obe sú rovnako chutné a každý si príde na svoje !

Toto bezlepkové krehké cesto je naozaj všestranné a môžete ho použiť na slané jedlá aj na sladké dezerty. Odporúčame vám empanadas urobiť z dvojnásobnej dávky a zamraziť ich - budete ich mať vždy po ruke pre nečakaných hostí. Stačí ich vložiť do rúry, pripraviť chutný dip, šalát alebo pečené zemiaky ako prílohu a je to !

Ingrediencie

Na prípravu cesta budete potrebovať:

Na mäsovú plnku budete potrebovať:

Na vegetariánsku plnku budete potrebovať:

Postup prípravy

  1. Alternatíva 1: Príprava mäsovej plnky

    Na panvicu si dáme rozpáliť olej a osmažíme si cibuľku. Pridáme nadrobno nakrájanú papriku, mleté mäso a trochu paradajkového pretlaku. Premiešame a ochutíme soľou, korením, bylinkami. Necháme takto dusiť cca. 20-25 minút tak, aby sa nám zredukovala šťava. Medzitým si pripravíme cesto.

    Tesne pred koncom dusenia plnky, pridáme ešte roztlačené strúčiky cesnaku a primiešame kukuricu.  

  2. Alternatíva 2: Príprava vegetariánskej plnky

    Na suchej panvici si opražíme nadrobno nakrájané šampiňóny tak, aby sa nám zredukovala všetka voda, ktorú pri tepelnej úprave pustia. Hotové šampiňóny odložíme vychladnúť nabok do väčšej misky. 

    Na panvicu dáme kvapku oleja a osmažíme si nadrobno nakrájanú cibuľku a následne pridáme precedenú fazuľu. Ochutíme soľou, korením, roztlačeným cesnakom a červenou paprikou, prípadne chilli a cca. 5 minút spolu podusíme. Túto zmes môžete aj rozlačiť jemne vidličkou, alebo nechať v celku (podľa chuti). Na koniec pridáme túto zmes k šampiňónom, ktoré sme si nechali medzitým vychladnúť.

  3. Príprava cesta

    Do väčšej misy nasypeme sypké suroviny, teda bezlepkovú múku, soľ a prášok do pečiva a premiešame. Následne pridáme vajíčko, na kocky nakrájané studené maslo a víno /podľa hustoty cesta aj trochu vody/. Vypracujeme pevné nelepivé cesto do takej konzistencie aby sa dalo váľkať. Cesto odporúčame dať oddychovať zabalené v potravinárskej fólii do chladu na cca. 30-45 minút, aby sa s ním lepšie pracovalo.

  4. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 až 3 mm do oválneho tvaru. Okrúhly vykrajovátkom /napr. pohárom/ vykrajujeme kolieska s priemerom asi 9-10 cm. Do stredu každého vykrojeného kolieska dáme zhruba 2 lyžičky plnky tak, aby nám ostali dosť veľké okraje.

  5. Kolieska cesta naplnené plnkou preložíme na polovicu tak, aby nám vznikli polmesiačikovité taštičky - empanadas. Cesto po okraji spojíme buď rukami, na čo treba trochu cviku, prípadne pozatláčame vidličkou. 

  6. Hotové empanadas položíme na plech jemne a popicháme vidličkou, aby sa lepšie prepiekli a nepopraskali. Môžeme ich pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom. Dáme piecť do rozohriatej rúry na cca. 20 minút pri teplote 180 stupňov v závislosti od typu rúry. Podávame teplé so zeleninovým šalátom, prípadne pečenými zemiakmi a jogurtovým dipom. 

    Dobrú chuť !

Kľúčové slová: empanadas, mleté mäso

Branislav Martinský

Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *