Bezlepkové škoricové osie hniezda

Pripravte si s nami voňavé škoricové osie hniezda bez lepku z vláčneho maslového cesta !
Prejsť na recept Vytlačiť recept
0 Pridať k obľúbeným
Prezrieť galériu 2 fotografie
Náročnosť: Mierne pokročilé Čas prípravy 15 min Čas varenia 15 min Čas odpočívania 60 min Celkový čas 1 hod 30 min
Porcie: 15
Najlepšia sezóna: Vhodné počas celého roka

Popis

Dnes sme si upiekli fantastické škoricové osie hniezda bez lepku z kysnutého maslového cesta. Cesto bolo naozaj jemné a vláčne a doplnila ho vyvážená kombinácia masla a škorice. Odporúčame tento recept !

Predpokladá sa, že škoricové osie hniezda, ktoré poznáme dnes, pochádzajú zo Švédska. Tam sa im hovorí kanelbulle a tento dezert sa dokonca oslavuje 4. októbra ako štátny sviatok. Nečudujeme sa teda, že pri návšteve známeho švédskeho predajcu nábytku nikto nevynechá ochutnávku tradičných švédskych osích hniezd :)

Pozn.: Fotka je ilustračná a slúži pre inšpiráciu. Recept je overený a odskúšaný. Môžete ho zdieľať, komentovať a voľne šíriť. Ďakujeme, že varíte a pečiete s nami.

Ingrediencie

Na cesto budete potrebovať:

Na plnku budete potrebovať:

Postup prípravy

  1. Príprava kvásku

    Najprv začneme prípravou kvásku. V miske zmiešame 100 ml teplého mlieka, droždie a 20g cukru, zakryjeme a odložíme na cca. 10-15 minút na teplé a suché miesto, aby sa nám aktivovalo droždie.


  2. Príprava cesta

    Medzitým si pripravíme väčšiu misu, v ktorej zmiešame bezlepkovú múku, soľ, zvyšný cukor, zvyšné mlieko (v izbovej teplote), rozpustené maslo, vajce a nakoniec pripravený kvások. Vymiesime kompaktné cesto, zakryjeme a necháme vykysnúť cca. 45-60 minút na teplom a suchom mieste, 

  3. Po vykysnutí si presunieme cesto na pomúčenú dosku a vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika na hrúbku zhruba 3-4 mm. 

  4. Príprava plnky

    V menšej miske si rozmiešame zmäknuté maslo s trstinovým cukrom a škoricou.

    Tip: Do plnky môžete pridať aj nasekané orechy pre ešte lepšiu chuť !

  5. Cesto potrieme rovnomerne plnkou, následne od dlhšej strany rovnomerne zrolujeme do závinu. Zo závinu postupne krájame koliečka o hrúbke cca. 1,5 cm /podľa toho aké vysoké chceme mať osie hniezda/ a ukladáme na plech. Zakryjeme utierkou a necháme ešte pár minút podkysnúť.

  6. Pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie a nakrájané cesto si naň rovnomerne naukladáme. Rátajte s primeranými medzerami, nakoľko cesto v rúre zväčší svoj objem. Pečieme zhruba 12-15 minút na cca. 170-180 st. (záleží od typu rúry). Pred podávaním mierne vychladíme.

    Dobrú chuť !

Branislav Martinský

Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *