Bezlepkové škoricové osie hniezda
Popis
Dnes sme si upiekli fantastické škoricové osie hniezda bez lepku z kysnutého maslového cesta. Cesto bolo naozaj jemné a vláčne a doplnila ho vyvážená kombinácia masla a škorice. Odporúčame tento recept !
Predpokladá sa, že škoricové osie hniezda, ktoré poznáme dnes, pochádzajú zo Švédska. Tam sa im hovorí kanelbulle a tento dezert sa dokonca oslavuje 4. októbra ako štátny sviatok. Nečudujeme sa teda, že pri návšteve známeho švédskeho predajcu nábytku nikto nevynechá ochutnávku tradičných švédskych osích hniezd :)
Pozn.: Fotka je ilustračná a slúži pre inšpiráciu. Recept je overený a odskúšaný. Môžete ho zdieľať, komentovať a voľne šíriť. Ďakujeme, že varíte a pečiete s nami.
Ingrediencie
Na cesto budete potrebovať:
Na plnku budete potrebovať:
Postup prípravy
-
Príprava kvásku
Najprv začneme prípravou kvásku. V miske zmiešame 100 ml teplého mlieka, droždie a 20g cukru, zakryjeme a odložíme na cca. 10-15 minút na teplé a suché miesto, aby sa nám aktivovalo droždie.
-
Príprava cesta
Medzitým si pripravíme väčšiu misu, v ktorej zmiešame bezlepkovú múku, soľ, zvyšný cukor, zvyšné mlieko (v izbovej teplote), rozpustené maslo, vajce a nakoniec pripravený kvások. Vymiesime kompaktné cesto, zakryjeme a necháme vykysnúť cca. 45-60 minút na teplom a suchom mieste,
-
Po vykysnutí si presunieme cesto na pomúčenú dosku a vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika na hrúbku zhruba 3-4 mm.
-
Príprava plnky
V menšej miske si rozmiešame zmäknuté maslo s trstinovým cukrom a škoricou.
Tip: Do plnky môžete pridať aj nasekané orechy pre ešte lepšiu chuť !
-
Cesto potrieme rovnomerne plnkou, následne od dlhšej strany rovnomerne zrolujeme do závinu. Zo závinu postupne krájame koliečka o hrúbke cca. 1,5 cm /podľa toho aké vysoké chceme mať osie hniezda/ a ukladáme na plech. Zakryjeme utierkou a necháme ešte pár minút podkysnúť.
-
Pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie a nakrájané cesto si naň rovnomerne naukladáme. Rátajte s primeranými medzerami, nakoľko cesto v rúre zväčší svoj objem. Pečieme zhruba 12-15 minút na cca. 170-180 st. (záleží od typu rúry). Pred podávaním mierne vychladíme.
Dobrú chuť !