Bezlepkový chlieb

Porcie: 10 Celkový čas: 2 hod Náročnosť: Mierne pokročilé
Prejsť na recept Vytlačiť recept
0 Pridať k obľúbeným
Pripravte si s nami zdravý chrumkavý chlebík pre celú rodinu !
Prezrieť galériu 1 fotografia
Náročnosť: Mierne pokročilé Čas prípravy 15 min Čas varenia 45 min Čas odpočívania 60 min Celkový čas 2 hod
Porcie: 10
Najlepšia sezóna: Vhodné počas celého roka

Popis

Môj obľúbený recept na jednoduchý bezlepkový domáci chlebík, ktorý nikdy nesklamal. Má chrumkavú kôrku, vnútri je vláčny a je plný rôznych semienok, ktoré sú bohaté na vitamíny a minerály /hlavne horčík, zinok, vitamín E.../. 

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Príprava kvásku

    Ak používate čerstvé droždie, odporúčam pripraviť si najprv kvások – ½ kocky droždia a 1 lyžičku cukru rozmiešajte v troche vlažnej vody, až kým sa úplne nerozpustia. Prikryte utierkou a nechajte 10 minút odstáť pokiaľ sa nevytvorí na hladine tmavšia vrstva s bublinkami, vtedy je kvások pripravený na použitie.

    Ak používate sušené droždie /na kvalite chlebíka to neuberie 😊/, postupujte rovnakým spôsobom.

  2. Príprava chlebíka

    Následne pridajte kvások do múky zmiešanej so soľou, pridajte zvyšnú vodu a lyžicu masti/oleja a vypracujte vláčne nelepivé cesto. Cesto nechajte nakysnúť prikryté utierkou na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem – u mňa je to zväčša 45-60 minút.

  3. Medzitým kým cesto kysne, vložte pripravené semienka do misky a zalejte 100g vody, aby sa hydratovali pred samotným zmiešaním s cestom.

  4. Keď nám chlebík nakysol, cesto zľahka premiesime a pridáme do neho semienka, ktoré do seba nasali všetku vodu z misky. Vytvarujeme bochník a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

  5. Rúru si predhrejeme na 180-200 st. /podľa typu rúry/, chlebík nám medzitým dokysne a môžeme ho pred pečením nastriekať vodou, narezať a posypať semienkami /u nás sú na vrchu najobľúbenejšie tekvicové semienka/.

  6. Chlebík pečieme na 180-200 stupňov (podľa typu rúry) cca. 45-50 minút. Prvých 10 minút môžeme piecť so záparou a následne znížiť teplotu a piecť chlebík bez zápary. Po upečení chlebík vyberieme z plechu, postriekame ho opäť vodou a necháme vychladnúť na mriežke.

    Dobrú chuť! 

Kľúčové slová: chlieb, pečivo

Branislav Martinský

Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.

1 názor na “Bezlepkový chlieb”

  1. dobrý deň
    chcem sa opýtať, že toho čerstvého droždia teda potrebujeme 3,5 g?
    Pytam sa to preto, lebo syn je aj cukrovkar 1. typu tak mu musím naratat aj sacharidy.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *