Bezlepkový chlieb
Popis
Môj obľúbený recept na jednoduchý bezlepkový domáci chlebík, ktorý nikdy nesklamal. Má chrumkavú kôrku, vnútri je vláčny a je plný rôznych semienok, ktoré sú bohaté na vitamíny a minerály /hlavne horčík, zinok, vitamín E.../.
Ingrediencie
Postup prípravy
-
Príprava kvásku
Ak používate čerstvé droždie, odporúčam pripraviť si najprv kvások – ½ kocky droždia a 1 lyžičku cukru rozmiešajte v troche vlažnej vody, až kým sa úplne nerozpustia. Prikryte utierkou a nechajte 10 minút odstáť pokiaľ sa nevytvorí na hladine tmavšia vrstva s bublinkami, vtedy je kvások pripravený na použitie.
Ak používate sušené droždie /na kvalite chlebíka to neuberie 😊/, postupujte rovnakým spôsobom.
-
Príprava chlebíka
Následne pridajte kvások do múky zmiešanej so soľou, pridajte zvyšnú vodu a lyžicu masti/oleja a vypracujte vláčne nelepivé cesto. Cesto nechajte nakysnúť prikryté utierkou na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem – u mňa je to zväčša 45-60 minút.
-
Medzitým kým cesto kysne, vložte pripravené semienka do misky a zalejte 100g vody, aby sa hydratovali pred samotným zmiešaním s cestom.
-
Keď nám chlebík nakysol, cesto zľahka premiesime a pridáme do neho semienka, ktoré do seba nasali všetku vodu z misky. Vytvarujeme bochník a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
-
Rúru si predhrejeme na 180-200 st. /podľa typu rúry/, chlebík nám medzitým dokysne a môžeme ho pred pečením nastriekať vodou, narezať a posypať semienkami /u nás sú na vrchu najobľúbenejšie tekvicové semienka/.
-
Chlebík pečieme na 180-200 stupňov (podľa typu rúry) cca. 45-50 minút. Prvých 10 minút môžeme piecť so záparou a následne znížiť teplotu a piecť chlebík bez zápary. Po upečení chlebík vyberieme z plechu, postriekame ho opäť vodou a necháme vychladnúť na mriežke.
Dobrú chuť!
dobrý deň
chcem sa opýtať, že toho čerstvého droždia teda potrebujeme 3,5 g?
Pytam sa to preto, lebo syn je aj cukrovkar 1. typu tak mu musím naratat aj sacharidy.