Bezlepkový chlieb
Popis
Môj obľúbený recept na jednoduchý bezlepkový domáci chlebík, ktorý nikdy nesklamal. Má chrumkavú kôrku, vnútri je vláčny a je plný rôznych semienok, ktoré sú bohaté na vitamíny a minerály /hlavne horčík, zinok, vitamín E.../.
Ingrediencie
Postup prípravy
-
Príprava kvásku
Ak používate čerstvé droždie, odporúčam pripraviť si najprv kvások – ½ kocky droždia a 1 lyžičku cukru rozmiešajte v troche vlažnej vody, až kým sa úplne nerozpustia. Prikryte utierkou a nechajte 10 minút odstáť pokiaľ sa nevytvorí na hladine tmavšia vrstva s bublinkami, vtedy je kvások pripravený na použitie.
Ak používate sušené droždie /na kvalite chlebíka to neuberie 😊/, postupujte rovnakým spôsobom.
-
Príprava chlebíka
Následne pridajte kvások do múky zmiešanej so soľou, pridajte zvyšnú vodu a lyžicu masti/oleja a vypracujte vláčne nelepivé cesto. Cesto nechajte nakysnúť prikryté utierkou na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem – u mňa je to zväčša 45-60 minút.
-
Medzitým kým cesto kysne, vložte pripravené semienka do misky a zalejte 100g vody, aby sa hydratovali pred samotným zmiešaním s cestom.
-
Keď nám chlebík nakysol, cesto zľahka premiesime a pridáme do neho semienka, ktoré do seba nasali všetku vodu z misky. Vytvarujeme bochník a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
-
Rúru si predhrejeme na 180-200 st. /podľa typu rúry/, chlebík nám medzitým dokysne a môžeme ho pred pečením nastriekať vodou, narezať a posypať semienkami /u nás sú na vrchu najobľúbenejšie tekvicové semienka/.
-
Chlebík pečieme na 180-200 stupňov (podľa typu rúry) cca. 45-50 minút. Prvých 10 minút môžeme piecť so záparou a následne znížiť teplotu a piecť chlebík bez zápary. Po upečení chlebík vyberieme z plechu, postriekame ho opäť vodou a necháme vychladnúť na mriežke.
Dobrú chuť!
Zanechať komentár