Bezlepkový chlieb

Pripravte si s nami zdravý chrumkavý chlebík pre celú rodinu !
Prejsť na recept Vytlačiť recept
0 Pridať k obľúbeným
Prezrieť galériu 1 fotografia
Náročnosť: Mierne pokročilé Čas prípravy 15 min Čas varenia 45 min Čas odpočívania 60 min Celkový čas 2 hod
Porcie: 10
Najlepšia sezóna: Vhodné počas celého roka

Popis

Môj obľúbený recept na jednoduchý bezlepkový domáci chlebík, ktorý nikdy nesklamal. Má chrumkavú kôrku, vnútri je vláčny a je plný rôznych semienok, ktoré sú bohaté na vitamíny a minerály /hlavne horčík, zinok, vitamín E.../. 

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Príprava kvásku

    Ak používate čerstvé droždie, odporúčam pripraviť si najprv kvások – ½ kocky droždia a 1 lyžičku cukru rozmiešajte v troche vlažnej vody, až kým sa úplne nerozpustia. Prikryte utierkou a nechajte 10 minút odstáť pokiaľ sa nevytvorí na hladine tmavšia vrstva s bublinkami, vtedy je kvások pripravený na použitie.

    Ak používate sušené droždie /na kvalite chlebíka to neuberie 😊/, postupujte rovnakým spôsobom.

  2. Príprava chlebíka

    Následne pridajte kvások do múky zmiešanej so soľou, pridajte zvyšnú vodu a lyžicu masti/oleja a vypracujte vláčne nelepivé cesto. Cesto nechajte nakysnúť prikryté utierkou na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem – u mňa je to zväčša 45-60 minút.

  3. Medzitým kým cesto kysne, vložte pripravené semienka do misky a zalejte 100g vody, aby sa hydratovali pred samotným zmiešaním s cestom.

  4. Keď nám chlebík nakysol, cesto zľahka premiesime a pridáme do neho semienka, ktoré do seba nasali všetku vodu z misky. Vytvarujeme bochník a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

  5. Rúru si predhrejeme na 180-200 st. /podľa typu rúry/, chlebík nám medzitým dokysne a môžeme ho pred pečením nastriekať vodou, narezať a posypať semienkami /u nás sú na vrchu najobľúbenejšie tekvicové semienka/.

  6. Chlebík pečieme na 180-200 stupňov (podľa typu rúry) cca. 45-50 minút. Prvých 10 minút môžeme piecť so záparou a následne znížiť teplotu a piecť chlebík bez zápary. Po upečení chlebík vyberieme z plechu, postriekame ho opäť vodou a necháme vychladnúť na mriežke.

    Dobrú chuť! 

Kľúčové slová: chlieb, pečivo

Branislav Martinský

Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *