Bezlepkové croissanty

Tradičný francúzsky dezert v bezlepkovej verzii - to sú chrumkavé a vláčne maslové croissanty ! Upečte si ich s nami...
Prejsť na recept Vytlačiť recept
0 Pridať k obľúbeným
Prezrieť galériu 1 fotografia
Náročnosť: Pokročilé Čas prípravy 45 min Čas varenia 30 min Čas odpočívania 75 min Celkový čas 2 hod 30 min
Porcie: 15
Najlepšia sezóna: Vhodné počas celého roka

Popis

Kto by odolal chrumkavým maslovým croissantom k rannej kávičke? Ideálne len tak teplé s maslom alebo s lieskovoorieškovou nátierkou, tie sú u nás najobľúbenejšie ! 

Croissant je maslové, pôvodom rakúske sladké pečivo inšpirované tvarom viedenského dezertu "Kipferl", ale s použitím francúzskeho kysnutého cesta, kde následne získalo svoju najväčšiu slávu. Croissanty sú pomenované podľa svojho historického tvaru polmesiaca. Cesto sa navrství maslom  niekoľkokrát za sebou sa zvinie a preloží a potom sa vyvaľká na tenký plát technikou nazývanou laminovanie. Výsledkom tohto procesu je vrstvená štruktúra podobná lístkovému cestu.

Síce recept je trochu pracnejší, ale výsledok určite stojí za to ! Vyskúšajte ho s nami a pochváľte sa so svojimi výtvormi v komentároch :)

Ingrediencie

Na cesto budete potrebovať:

Na potretie/posypanie:

Postup prípravy

  1. Príprava kvásku

    Najprv si pripravíme kvások - v miske zmiešame trochu vlažného mlieka (cca. 100ml z množstva v recepte) s droždím a pridáme lyžičku cukru. Zakryjeme utierkou, odložíme na suché a teplé miesto a necháme aktivovať droždie cca. 10-15 minút.

  2. Príprava cesta

    Medzitým si pripravíme do väčšej misy bezlepkovú múku, ktorú zmiešame so zvyškom práškového cukru, ktorý sme si vopred preosiali, aby v ňom neboli hrudky. Zároveň vmiešame štipku soli a pridáme hotový kvások. K tejto zmesy pridáme rozpustené maslo, mlieko a žĺtko a vymiesime mäkké a poddajné cesto. Odporúčame použiť mixér s hnetacím hákom. Cesto najprv necháme podkysnúť pri izbovej teplote zhruba 15-20 minút a následne ho obalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky na cca. 30 minút.

  3. Cesto vyberieme z chladničky, položíme ho na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku cca. 3-4 mm do zhruba štvorcového tvaru s rozmerom 30 x 30 cm. Do stredu nastrúhame celú kocku maslu tak, aby nám ostali okraje aspoň 10 cm z každej strany. Cesto preložíme cez maslo z každého cípu smerom do stredu, ako je tvar obálky.

  4. Takto preložené cesto naplnené maslom vyvaľkáme a preložíme všetkymi koncami do štvorca cez seba. Zabalíme do fólie a dáme na 15 minút do chladničky. Tento proces zopakujeme aspoň 3-4 krát, aby boli croissanty nadýchané.

  5. Takto pripravené cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme a rozdelíme na 2 polovice. Jednu odložíme zatiaľ do chladničky a druhú rozvaľkáme do obdĺžnika dlhého cca. 50-60cm o hrúbke cca. 4 mm. Nožíkom si z cesta povykrajujeme trojuhoľníky a každý zrolujeme od širšej strany k užšej.

  6. Croissanty poukláme na plech pokrytý papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom. Môžeme posypať mandľovými lupienkami. Dáme piecť do rozohriatej rúry so záparou na cca. 15 minút pri teplote 180 stupňov v závislosti od typu rúry. Po upečení ich môžeme potrieť trochou masla a môžeme degustovať.

    Dobrú chuť !

Kľúčové slová: pečivo, dezert
Zaradené do

Branislav Martinský

Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *