Sushi maki

Dnes si pripravíme jednoduché japonské Sushi Maki, ktoré zvládne aj začiatočník s naozaj zopár základnými ingredienciami !
Prejsť na recept Vytlačiť recept
0 Pridať k obľúbeným
pinit Prezrieť galériu 4 fotografie
Náročnosť: Mierne pokročilé Čas prípravy 45 min Čas varenia 15 min Celkový čas 1 hod
Porcie: 5
Najlepšia sezóna: Vhodné počas celého roka

Popis

Jednoduchý recept na japonskú špecialitu SUSHI, ktoré buď milujete alebo nie. U nás je to ten prvý prípad ! Dnes si pripravíme jednoduché sushi maki, ktoré zvládne aj začiatočník s naozaj zopár základnými ingredienciami.

Výhodou sushi je, že si rolky môžete naplniť naozaj hocičím. Môžete si spraviť vegan sushi a naplníte ho avokádom, uhorkou, či bielou reďkovkou. Ak máte k dispozícii čerstvú rybu ako napr. lososa alebo tuniaka, sushi bude naozaj delikatesa. Nemôže chýbať wasabi, ak máte radi pikantnú chuť a kvalitná sójová omáčka na dochutenie.

Ingrediencie

Na prípravu sushi budete potrebovať:

Na naplnenie sushi budete potrebovať:

Pomôcky, ktoré budete potrebovať:

Postup prípravy

Príprava surovín

Príprava sushi ryže

  1. Začneme prípravou sushi ryže, ktorú si viackrát premyjeme až kým nemáme číru vodu. Dáme ju variť do hrnca s dvojnásobným množstvo vody /ja som použil 1,5 šálky ryže a 3 šálky vody/. 

Príprava zálievky awase-zu

  1. Kým sa nám ryža varí, pripravíme si zálievku na sushi ryžu alebo aj awase-zu. Ryžový ocot (zoženiete ho aj v bezlepkovej verzii), cukor a soľ zmiešame, môžeme aj mierne zohriať v hrnci, aby sa nám rozpustili kryštáliky cukru a necháme vychladnúť.

  2. Zmes ryžového octu, cukru a soli začneme liať na uvarenú ryžu cez drevenú varešku. Ryžu so zálievkou poriadne premiešame a odložíme vychladnúť.

Príprava sushi maki

  1. Pripravíme si suroviny na naplnenie sushi maki roliek - môžeme použiť čokoľvek máme radi, napr. uhorku, bielu reďkovku, čerstvú údenú rybu, avokádo, vajíčkovú omeletu, mrkvu, žltú sladkú papriku. Fantázii sa medze nekladú :)

  2. Keď sme si pripravili jednotlivé ingrediencie, ktorými budeme sushi plniť na tenšie plátky a ryža nám medzitým vychladla, môžeme prejsť k rolovaniu. Budeme potrebovať bambusovú podložku, ktorú si obalíme do potravinárskej fólie, čím si ušetríme jej zložité čistenie.

  3. Na bambusovú podložku si položíme riasu lesklou stranou nadol. Pripravíme si misku s vodou, ktorá nám bude slúžiť na namáčanie rúk, aby sa nám ryža nelepila na prsty. S navlhčenými rukami rozotrieme tenkú vrstvu ryže na riasu, pričom cca. 2-3 od vrchného okraja necháme prázdnu, aby sa nám sushi dobre na konci zarolovalo. Ryžu mierne zatlačíme.

  4. Pozdĺž strednej časti ryže natrite jemnú vrstvu lučiny a taktiež ak máte radi pikantné, môžete pretrieť jemnou vrstvou wasabi. Na ňu poukladajte nakrájanú zeleninu a údenú rybu. Neukladáme na ryžu príliš veľa surovín, aby sa nám podarilo sushi pekne zarolovať.

  5. Riasu začneme opatrne rolovať od seba smerom hore, pričom priebežne rolku zatláčame, aby sa suroviny pevne zlepili a rolka držala pokope. Takto postupujeme s ostatnými 4 rolkami.

Kľúčové slová: sushi

Páči sa Vám tento recept?

Zdieľajte tento na Instagrame a označte ho hashtagom #ekobionatura, ak sa Vám páči. Sledujte náš profil @eko_bio_natura na Instagrame pre viac noviniek, článkov & receptov !

Pripnite si tento recept a zdieľajte ho so svojimi priateľmi a sledovateľmi na Pintereste !

pinit

Branislav Martinský

Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *