Tradičný makovník

Tradičný recept na tradičný makovník pre všetkých milovníkov maku a makových koláčov !
Prejsť na recept Vytlačiť recept
0 Pridať k obľúbeným
pinit Prezrieť galériu 4 fotografie
Náročnosť: Mierne pokročilé Čas prípravy 30 mins Čas varenia 30 mins Čas odpočívania 60 mins Celkový čas 2 hod
Porcie: 6
Najlepšia sezóna: Vhodné počas celého roka

Popis

Tradičný recept na tradičný makovník pre všetkých milovníkov maku a makových koláčikov ! Jeho chuť je nezameniteľná - presne taká, ako si ju pamätáme z detstva.

Príprava kysnutého cesta je trochu časovo náročnejšia, ale ak máte doma kuchynský robot alebo mixér, ktorý vám pomôže s miesením, pôjde to určite ľahšie a rýchlejšie. Dajte si taktiež záležať na príprave makovej plnky, nešetrite (hlavne!) makom, ako aj mliekom a maslom, aby bol makovník vláčny. 

Ingrediencie

Na prípravu kysnutého cesta budete potrebovať:

Na prípravu makovej plnky budete potrebovať:

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravíme kvások - do misky nalámame droždie, pridáme mlieko a lyžicu cukru. Zakryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto na cca. 15 minút.

  2. Medzitým si zmiešame múku so soľou, ku ktorej pridáme hotový kvások a vajíčko. Nakoniec do cesta pridáme vychladnuté roztopené maslo a vypracujeme vláčne nelepivé cesto, s ktorým nám najlepšie pomôže kuchynský robot.

  3. Keď máme cesto hotové, prikryjeme ho a odložíme na teplé miesto a necháme vykysnúť cca. 1,5 hod. až kým nezdvojnásobí svoj objem.

  4. Medzitým si pripravíme plnku. Do hrnca dáme zohriať mlieko s cukrom a následne do neho prisypeme mak. Odstavíme zo sporáka a dôkladne premiešame.

  5. Po vykysnutí, si rozdelíme cesto na 2 polovice. Každú časť vyvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou 0,3-0,5 cm a pokryjeme polovicou pripravenej plnky. Opatrne zarolujeme a rovnako pokračujeme s druhou časťou cesta.

  6. Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a oba makovníky dáme na plech a potrieme rozľahaným vajíčkom. Pečieme na 180 stupňov cca. 35 minút.

Kľúčové slová: mak

Páči sa Vám tento recept?

Zdieľajte tento na Instagrame a označte ho hashtagom #ekobionatura, ak sa Vám páči. Sledujte náš profil @eko_bio_natura na Instagrame pre viac noviniek, článkov & receptov !

Pripnite si tento recept a zdieľajte ho so svojimi priateľmi a sledovateľmi na Pintereste !

pinit
Zaradené do

Branislav Martinský

Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *