Tradičný makovník
Popis
Tradičný recept na tradičný makovník pre všetkých milovníkov maku a makových koláčikov ! Jeho chuť je nezameniteľná - presne taká, ako si ju pamätáme z detstva.
Príprava kysnutého cesta je trochu časovo náročnejšia, ale ak máte doma kuchynský robot alebo mixér, ktorý vám pomôže s miesením, pôjde to určite ľahšie a rýchlejšie. Dajte si taktiež záležať na príprave makovej plnky, nešetrite (hlavne!) makom, ako aj mliekom a maslom, aby bol makovník vláčny.
Ingrediencie
Na prípravu kysnutého cesta budete potrebovať:
Na prípravu makovej plnky budete potrebovať:
Postup prípravy
-
Najprv si pripravíme kvások - do misky nalámame droždie, pridáme mlieko a lyžicu cukru. Zakryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto na cca. 15 minút.
-
Medzitým si zmiešame múku so soľou, ku ktorej pridáme hotový kvások a vajíčko. Nakoniec do cesta pridáme vychladnuté roztopené maslo a vypracujeme vláčne nelepivé cesto, s ktorým nám najlepšie pomôže kuchynský robot.
-
Keď máme cesto hotové, prikryjeme ho a odložíme na teplé miesto a necháme vykysnúť cca. 1,5 hod. až kým nezdvojnásobí svoj objem.
-
Medzitým si pripravíme plnku. Do hrnca dáme zohriať mlieko s cukrom a následne do neho prisypeme mak. Odstavíme zo sporáka a dôkladne premiešame.
-
Po vykysnutí, si rozdelíme cesto na 2 polovice. Každú časť vyvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou 0,3-0,5 cm a pokryjeme polovicou pripravenej plnky. Opatrne zarolujeme a rovnako pokračujeme s druhou časťou cesta.
-
Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a oba makovníky dáme na plech a potrieme rozľahaným vajíčkom. Pečieme na 180 stupňov cca. 35 minút.