Chrumkavý obaľovaný karfiol pečený v rúre

Kto by nepoznal chrumkavý vysmážaný karfiol? Je to jedno z obľúbených slovenských tradičných jedál a dnes si pripravíme jeho zdravú alternatívu.
Prejsť na recept Vytlačiť recept
0 Pridať k obľúbeným
pinit Prezrieť galériu 3 fotografie
Náročnosť: Začiatočnícke Čas prípravy 20 min Čas varenia 30 min Celkový čas 50 min
Porcie: 4
Najlepšia sezóna: Vhodné počas celého roka

Popis

Kto by nepoznal chrumkavý vysmážaný karfiol? Je to jedno z obľúbených slovenských tradičných jedál a buď ho zbožňujete alebo neznášate. U nás je to ten prvý prípad, avšak keďže sa snažíme jesť zdravo, pripravili sme si pre Vás zdravú verziu “vysmážaného” karfiolu pečeného v rúre. Ak ste bezlepkáč, obaliť ho môžete v kukuričnej múke a kukuričnej strúhanke a bude o to chrumkavejší !

Aj napriek tomu, že ho nevysmažíme v oleji, neuberie to z jeho chrumkavosti a vo vnútri Vás prekvapí jeho lahodná mäkká konzistencia. Najlepšie chutí s domácim cesnakovým dressingom, avšak nesklame ani kvalitný jemne pikantný kečup či domáca tatarka. Ako prílohu sme zvolili pečené zemiaky so zelerom obalené v bylinkách. Chutný a zdravý obed je stole !

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Karfiol si očistíme od listov a nakrájame na malé ružičky, ktoré umyjeme v studenej vode a necháme odkvapkať.

  2. Pripravíme si 3 misky na trojobal a medzitým si rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Do prvej misky si pripravíme múku, v druhej miske rozšľaháme vajíčka s mliekom a v tretej miske zmiešame strúhanku so soľou, korením, sézamom, bylinkami alebo chilli.

  3. Ružičky karfiolu postupne obaľujeme v múke, vajíčkach a strúhanke a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

  4. Ja vždy pridám do rúry aj na plátky nakrájané zemiaky a inú zeleninu, ktorú mám doma a hneď mám pripravenú aj prílohu. 

  5. Pečieme na 180st. cca. 30 minút a karfiol podávame s kečupom, tatárskou omáčkou alebo domácim cesnakovým dressingom.

Kľúčové slová: karfiol

Páči sa Vám tento recept?

Zdieľajte tento na Instagrame a označte ho hashtagom #ekobionatura, ak sa Vám páči. Sledujte náš profil @eko_bio_natura na Instagrame pre viac noviniek, článkov & receptov !

Pripnite si tento recept a zdieľajte ho so svojimi priateľmi a sledovateľmi na Pintereste !

pinit

Branislav Martinský

Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *