Bezlepkové hotdogy

Dnes sme si pre vás pripravili recept na obľúbenú street food špecialitu - hot dog v bezlepkovej verzii. Upečte si s nami výborné bezlepkové "rohlíky", z ktorých pripravíme chutné hot dogy !
Prejsť na recept Vytlačiť recept
0 Pridať k obľúbeným
pinit Prezrieť galériu 1 fotografia
Náročnosť: Mierne pokročilé Čas prípravy 30 mins Čas varenia 30 mins Čas odpočívania 60 mins Celkový čas 2 hod
Porcie: 6
Najlepšia sezóna: Vhodné počas celého roka

Popis

Dnes sme si pre vás pripravili recept na obľúbenú street food špecialitu - hot dog v bezlepkovej verzii. Upečte si s nami výborné bezlepkové "rohlíky", z ktorých pripravíme chutné hotdogy !

Vedeli ste, že hotdog nepochádza pôvodne z Ameriky tak ako ho poznáme? Vraví sa, že hotdog má pôvod práve v nemeckyhovoriacich krajinách Európy. Pôvodne bol na hotdogy použitý viedenský (nazývaný tiež "wiener") alebo frankfurtský párok (nazývaný tiež "frank").  Až na prelome 19. a 20. storočia sa hotdog dostal do Ameriky a tam získal svoju slávu.

Príprava hotdogov a použité dochucovadlá sa na celom svete líšia. Medzi typické patrí horčica, kečup, cibuľa a majonéza. Medzi bežné prílohy patrí kyslá kapusta, cibuľa nakrájaná na kocky, jalapeňos, čili, strúhaný syr, kapustový šalát, slanina, či olivy. Dochutenie a prílohu necháme na vašej kreativite a chutiach :)

Ingrediencie

Na prípravu kysnutého cesta budete potrebovať:

Na posypanie:

Na naplnenie:

Postup prípravy

  1. Príprava kvásku
    Najprv si pripravíme kvások - v miske zmiešame trochu vlažného mlieka (cca. 100ml z množstva v recepte) s droždím a pridáme lyžičku cukru. Zakryjeme utierkou, odložíme na suché a teplé miesto a necháme aktivovať droždie cca. 10-15 minút.
  2. Príprava cesta:

    Medzitým si pripravíme do väčšej misy bezlepkovú múku, do ktorej vmiešame štipku soli, zvyšné mlieko, roztopenú masť a pridáme hotový kvások. Vymiesime mäkké a poddajné cesto. Odporúčame použiť mixér s hnetacím hákom. Cesto následne necháme zakryté vykysnúť na teplom mieste zhruba 45-60 minút, až kým nezdvojnásobí svoj objem.

  3. Cesto si jemne spracujeme na pomúčenej doske a rovnomerne rozdelíme na 6 kúskov (jeden kúsok má cca. 100g-120g). Z každého kúsku cesta ručne vytvarujeme valček s dĺžkou cca. 12-13cm. Trochu ho zvrchu zatlačíme na mierne obdĺžnikový tvar a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. 

    Prípadne môžeme použiť cukrárske vrecko, na ktorom odstrihneme špičku na priemer asi 3-4cm a cesto v tvare valčekov nanášame na plech vystlaný papierom na pečenie.

  4. Rožteky na plechu postriekame vodou, prikryjeme utierkou a necháme ešte aspoň 15 minút podkysnúť. Medzitým si rozohrejeme rúru na cca. 180-200 stupňov (podľa typu rúry - mojej stačí 180 stupňov).

  5. Vykysnuté "hotdogy" potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom a môžeme posypať sézamom. Pečieme cca. 18-20 minút v dobre rozohriatej rúre pri teplote cca. 180-200 stupňov.

  6. Vychladnuté hotdogové rožteky rozrežeme a plníme uvarenými párkami, zeleninou a kečupom, prípadne horčicou podľa vašej chuti a kreativity.

    Dobrú chuť !

Kľúčové slová: pečivo, bez lepku

Páči sa Vám tento recept?

Zdieľajte tento na Instagrame a označte ho hashtagom #ekobionatura, ak sa Vám páči. Sledujte náš profil @eko_bio_natura na Instagrame pre viac noviniek, článkov & receptov !

Pripnite si tento recept a zdieľajte ho so svojimi priateľmi a sledovateľmi na Pintereste !

pinit

Branislav Martinský

Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *