Bezlepkové hotdogy
Popis
Dnes sme si pre vás pripravili recept na obľúbenú street food špecialitu - hot dog v bezlepkovej verzii. Upečte si s nami výborné bezlepkové "rohlíky", z ktorých pripravíme chutné hotdogy !
Vedeli ste, že hotdog nepochádza pôvodne z Ameriky tak ako ho poznáme? Vraví sa, že hotdog má pôvod práve v nemeckyhovoriacich krajinách Európy. Pôvodne bol na hotdogy použitý viedenský (nazývaný tiež "wiener") alebo frankfurtský párok (nazývaný tiež "frank"). Až na prelome 19. a 20. storočia sa hotdog dostal do Ameriky a tam získal svoju slávu.
Príprava hotdogov a použité dochucovadlá sa na celom svete líšia. Medzi typické patrí horčica, kečup, cibuľa a majonéza. Medzi bežné prílohy patrí kyslá kapusta, cibuľa nakrájaná na kocky, jalapeňos, čili, strúhaný syr, kapustový šalát, slanina, či olivy. Dochutenie a prílohu necháme na vašej kreativite a chutiach :)
Ingrediencie
Na prípravu kysnutého cesta budete potrebovať:
Na posypanie:
Na naplnenie:
Postup prípravy
-
Príprava kvásku
Najprv si pripravíme kvások - v miske zmiešame trochu vlažného mlieka (cca. 100ml z množstva v recepte) s droždím a pridáme lyžičku cukru. Zakryjeme utierkou, odložíme na suché a teplé miesto a necháme aktivovať droždie cca. 10-15 minút.
-
Príprava cesta:
Medzitým si pripravíme do väčšej misy bezlepkovú múku, do ktorej vmiešame štipku soli, zvyšné mlieko, roztopenú masť a pridáme hotový kvások. Vymiesime mäkké a poddajné cesto. Odporúčame použiť mixér s hnetacím hákom. Cesto následne necháme zakryté vykysnúť na teplom mieste zhruba 45-60 minút, až kým nezdvojnásobí svoj objem.
-
Cesto si jemne spracujeme na pomúčenej doske a rovnomerne rozdelíme na 6 kúskov (jeden kúsok má cca. 100g-120g). Z každého kúsku cesta ručne vytvarujeme valček s dĺžkou cca. 12-13cm. Trochu ho zvrchu zatlačíme na mierne obdĺžnikový tvar a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Prípadne môžeme použiť cukrárske vrecko, na ktorom odstrihneme špičku na priemer asi 3-4cm a cesto v tvare valčekov nanášame na plech vystlaný papierom na pečenie.
-
Rožteky na plechu postriekame vodou, prikryjeme utierkou a necháme ešte aspoň 15 minút podkysnúť. Medzitým si rozohrejeme rúru na cca. 180-200 stupňov (podľa typu rúry - mojej stačí 180 stupňov).
-
Vykysnuté "hotdogy" potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom a môžeme posypať sézamom. Pečieme cca. 18-20 minút v dobre rozohriatej rúre pri teplote cca. 180-200 stupňov.
-
Vychladnuté hotdogové rožteky rozrežeme a plníme uvarenými párkami, zeleninou a kečupom, prípadne horčicou podľa vašej chuti a kreativity.
Dobrú chuť !