Bezlepkový makový závin
Popis
Dnes sme si pripravili tradičný makový závin bez lepku pre všetkých milovníkov maku a makových koláčikov ! Jeho chuť je nezameniteľná - presne taká, ako si ju pamätáme z detstva.
Príprava kysnutého cesta je trochu časovo náročnejšia, ale ak máte doma kuchynský robot alebo mixér, ktorý vám pomôže s miesením, pôjde to určite ľahšie a rýchlejšie. Dajte si taktiež záležať na príprave makovej plnky, nešetrite (hlavne!) makom, ako aj mliekom a maslom, aby bol makovník vláčny.
Ingrediencie
Na prípravu kysnutého cesta budete potrebovať:
Na prípravu makovej plnky budete potrebovať:
Na potretie cesta budete potrebovať:
Postup prípravy
-
Najprv si pripravíme kvások - do misky pridáme droždie, 1 dcl vlažného mlieka a lyžicu cukru. Zakryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto na cca. 15 minút.
-
Medzitým si zmiešame bezlepkovú múku so zvyškom cukru, ku ktorej pridáme hotový kvások, vajíčko a zvyšok mlieka. Nakoniec do cesta pridáme vychladnuté roztopené maslo so štipkou soli a vypracujeme vláčne nelepivé cesto, s ktorým nám najlepšie pomôže kuchynský robot.
-
Keď máme cesto hotové, prikryjeme ho a odložíme na teplé miesto a necháme vykysnúť cca. 1,5 hod. až kým nezdvojnásobí svoj objem.
-
Medzitým si pripravíme plnku. Do hrnca dáme zohriať mlieko s cukrom a následne do neho prisypeme mak a rozpustené maslo. Odstavíme zo sporáka a dôkladne premiešame. Prikryjeme pokrievkou a necháme mak napučať.
-
Po vykysnutí, si cesto preložíme na pomúčenú dosku a jemne ho vyvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou cca. 1 cm a pokryjeme rovnomernou vrstvou plnky. Cesto môžeme potrieť slivkovým alebo višňovým džemom podľa chuti. Opatrne zarolujeme. Ak je rolka príliš dlhá a nezmestí sa nám na plech, môžeme ju rozdeliť na 2 menšie rolky.
-
Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a pripravený závin dáme na plech a potrieme rozľahaným vajíčkom s trochou mlieka. Môžeme prikryť a nechať ešte aspoň 15 minút podkysnúť. Pečieme na 180 stupňov cca. 25 minút do zlatista.
Dobrú chuť !