Bezlepková focaccia

Pravá talianska focaccia je nadýchaná, prevoňaná rozmarínom a zvrchu jemne chrumkavá vďaka olivovému oleju. Pripravili sme si pre Vás recept na dokonalú bezlepkovú focacciu !
Prejsť na recept Vytlačiť recept
0 Pridať k obľúbeným
pinit Prezrieť galériu 1 fotografia
Náročnosť: Mierne pokročilé Čas prípravy 15 mins Čas varenia 15 mins Čas odpočívania 60 mins Celkový čas 1 hod 30 min
Porcie: 6
Najlepšia sezóna: Vhodné počas celého roka

Popis

Pravá talianska focaccia je nadýchaná, prevoňaná rozmarínom a zvrchu jemne chrumkavá vďaka olivovému oleju. Pripravili sme si pre Vás recept na dokonalú bezlepkovú focacciu !

Pre dosiahnutie dokonalej textúry a konzistencie, ktorá sa približuje lepkovej verzii, je dôležité, aby ste použili bezlepkovú múčnu zmes bez xantánovej alebo guarovej gumy. Mnohokrát sme testovali piecť focacciu použitím bezlepkových zmesí s xantánovou gumou a hoci sa nám podarilo pripraviť chutnú focacciu, nevytvorila sa krásna textúra, akú by sme od focaccie očakávali. Preto odporúčame, použiť jednu z bezlepkových zmesí uvedených v recepte.

Focacciu môžete pokvapkať olivovým olejom, posypať hrubozrnnou soľou, bylinkami, najlepšie rozmarínom a doplniť môžete cherry paradajkami, olivami, či slaninkou. Takto pripravená focaccia sa môže podávať ako príloha k jedlu a možno ho podávať ako hlavné jedlo prípadne nakrájanú na pásiky ako snack pre návštevy, či k vínu.

Pozn.: Fotka je ilustračná a slúži pre inšpiráciu. Recept je overený a odskúšaný. Môžete ho zdieľať, komentovať a voľne šíriť. Ďakujeme, že varíte a pečiete s nami.

Ingrediencie

Na cesto budete potrebovať:

Na ozdobenie:

Postup prípravy

  1. Príprava kvásku

    Najprv si pripravíme kvások - v miske zmiešame trochu vlažnej vody (cca. 100ml z množstva v recepte) s droždím a pridáme lyžičku cukru. Zakryjeme utierkou, odložíme na suché a teplé miesto a necháme aktivovať droždie cca. 10-15 minút.

  2. Príprava cesta

    Medzitým si pripravíme do väčšej misy bezlepkovú múku, ktorú zmiešame s práškom do pečiva, so zvyškom vody, soľou a pridáme hotový kvások. Z tejto zmesi vymiesime mäkké a poddajné cesto a na záver primiesime olivový olej - odporúčame použiť mixér s hnetacím hákom. Cesto bude po vymiesení mierne lepkavé. Cesto zakryjeme a necháme vykysnúť na suchom a teplom mieste cca. 60 minút.

  3. Pripravíme si obdĺžnikový pekáč/plech s rozmerom cca. 35 x 20 cm a vystelieme ho papierom na pečenie. Vykysnuté cesto preložíme priamo na plech a prstami ho jemne porozťahujeme a rozložíme po celom plechu. Ak sa nám cesto priveľmi lepí, nakvapkáme naň zopár kvapiek olivového oleja a prstami roztláčame.

    Cesto na záver posypeme rozmarínom a bylinkami podľa chuti, hrubozrnnou soľou, prípadne cherry paradajkami, olivami, slaninkou, či inými chutnými doplnkami. Prikryjeme a necháme ešte 15 minút dokysnúť.

  4. Pečieme v rozohriatej rúre na cca. 180-200 stupňov (podľa typu rúry) zhruba 20-30 minút a vyberieme vtedy, keď sme spokojní s výškou našej focaccie a farbou kôrky.

    Dobrú chuť !

Kľúčové slová: pečivo

Páči sa Vám tento recept?

Zdieľajte tento na Instagrame a označte ho hashtagom #ekobionatura, ak sa Vám páči. Sledujte náš profil @eko_bio_natura na Instagrame pre viac noviniek, článkov & receptov !

Pripnite si tento recept a zdieľajte ho so svojimi priateľmi a sledovateľmi na Pintereste !

pinit
Zaradené do

Branislav Martinský

Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *