Bezlepkové bavorské praclíky

Pripravte si s nami tradičnú bavorskú špecialitu bez lepku - výborné slané, kysnuté praclíky z luhovaného cesta na nerozoznanie od klasickej verzie !
Prejsť na recept Vytlačiť recept
0 Pridať k obľúbeným
Prezrieť galériu 1 fotografia
Náročnosť: Pokročilé Čas prípravy 30 min Čas varenia 30 min Čas odpočívania 60 min Celkový čas 2 hod
Porcie: 8
Najlepšia sezóna: Vhodné počas celého roka

Popis

Pripravte si s nami tradičnú bavorskú špecialitu bez lepku - výborné slané, kysnuté praclíky z luhovaného cesta na nerozoznanie od klasickej verzie !

Bavorské praclíky majú svoju typickú prípravu, ktorú nesmiete vynechať. Vykysnuté a správne zatočené praclíky sa ponárajú do lúhového kúpeľa zo sódy bikarbóny. Vďaka tomu sa na ich povrchu spraví lesklá kôrka podobná škrupine, čím praclíky získavajú špecifickú farbu a chuť. chuť. Praclíky môžete ochutiť hrubozrnnou soľou, či rôznymi semiačkami, makom.

 

Ingrediencie

Na lúh:

Na posypanie:

Postup prípravy

  1. Príprava kvásku

    Najprv si pripravíme kvások - v miske zmiešame trochu vody (cca. 100ml z množstva v recepte) s droždím a pridáme lyžičku cukru. Zakryjeme utierkou, odložíme na suché a teplé miesto a necháme aktivovať droždie cca. 10-15 minút.

  2. Príprava cesta

    Medzitým si pripravíme do väčšej misy bezlepkovú múku. Keď máme kvások hotový, pridáme ho k múke a zmiešame spolu so zvyšnou vodou, soľou, masťou, kyslou smotanou a dôkladne premiešame najlepšie mixérom s hnetacím hákom. Vypracujeme pružné a nelepivé cesto, ktoré následne necháme zakryté vykysnúť na teplom mieste zhruba 45-60 minút až kým nezdvojnásobí svoj objem.

  3. Keď máme cesto vykysnuté, zľahka ho premiesime a položíme na dosku podsypanú ryžovou múkou. Cesto rozdelíme na cca. 8 častí podľa toho aké veľké chceme mať praclíky. Ja si časti poctivo navážim, aby boli praclíky rovnaké.

  4.  Z každej časti vykysnutého cesta vygúľame asi 40-50 cm dlhé pásiky - ideálne v strede hrubšie a na koncoch tenšie. Vytvarujeme praclíky a odložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme utierkou a necháme pár minút podkysnúť, pokým si pripravíme lúhový kúpeľ.

    Tip: Z pásikov vytvarujeme praclíky nasledovným spôsobom: najskôr si vytvoríme tvar písmena U, potom cesto z oboch strán stočíme jedným koncom cez druhý a oba zatočené konce pritlačíme na spodnú časť U, aby sme vytvorili tvar praclíka.

  5. Do väčšieho hrnca nalejeme 1 liter vody, následne nasypeme do hrnca 40g sódy bikarbóny a necháme zovrieť. Každý praclík pomocou naberačky alebo podberáku ponoríme opatrne do vody a varíme cca. 15 sekúnd z každej strany až kým nevypláva na povrch. Následne každý praclík necháme odkvapkať a položíme na plech vyložený papierom na pečenie.

  6. Praclíky ešte vlhké posypeme hrubozrnnou soľou alebo semiačkami podľa chuti. Možeme ich na spodnej hrubšej strane narezať tak, ako som urobil ja. Dáme piecť do rozohriatej rúry na cca. 15-20 minút pri teplote 200 stupňov.

    Dobrú chuť !

    Tip: Najlepšie chutia čerstvé, ak ich nestihnete zjesť v daný deň, zamrazte si ich, na druhý deň už nebudú také chrumkavé.

Kľúčové slová: pečivo, praclík
Zaradené do

Branislav Martinský

Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *