Bezlepkové bavorské praclíky
Popis
Pripravte si s nami tradičnú bavorskú špecialitu bez lepku - výborné slané, kysnuté praclíky z luhovaného cesta na nerozoznanie od klasickej verzie !
Bavorské praclíky majú svoju typickú prípravu, ktorú nesmiete vynechať. Vykysnuté a správne zatočené praclíky sa ponárajú do lúhového kúpeľa zo sódy bikarbóny. Vďaka tomu sa na ich povrchu spraví lesklá kôrka podobná škrupine, čím praclíky získavajú špecifickú farbu a chuť. chuť. Praclíky môžete ochutiť hrubozrnnou soľou, či rôznymi semiačkami, makom.
Ingrediencie
Na lúh:
Na posypanie:
Postup prípravy
-
Príprava kvásku
Najprv si pripravíme kvások - v miske zmiešame trochu vody (cca. 100ml z množstva v recepte) s droždím a pridáme lyžičku cukru. Zakryjeme utierkou, odložíme na suché a teplé miesto a necháme aktivovať droždie cca. 10-15 minút.
-
Príprava cesta
Medzitým si pripravíme do väčšej misy bezlepkovú múku. Keď máme kvások hotový, pridáme ho k múke a zmiešame spolu so zvyšnou vodou, soľou, masťou, kyslou smotanou a dôkladne premiešame najlepšie mixérom s hnetacím hákom. Vypracujeme pružné a nelepivé cesto, ktoré následne necháme zakryté vykysnúť na teplom mieste zhruba 45-60 minút až kým nezdvojnásobí svoj objem.
-
Keď máme cesto vykysnuté, zľahka ho premiesime a položíme na dosku podsypanú ryžovou múkou. Cesto rozdelíme na cca. 8 častí podľa toho aké veľké chceme mať praclíky. Ja si časti poctivo navážim, aby boli praclíky rovnaké.
-
Z každej časti vykysnutého cesta vygúľame asi 40-50 cm dlhé pásiky - ideálne v strede hrubšie a na koncoch tenšie. Vytvarujeme praclíky a odložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme utierkou a necháme pár minút podkysnúť, pokým si pripravíme lúhový kúpeľ.
Tip: Z pásikov vytvarujeme praclíky nasledovným spôsobom: najskôr si vytvoríme tvar písmena U, potom cesto z oboch strán stočíme jedným koncom cez druhý a oba zatočené konce pritlačíme na spodnú časť U, aby sme vytvorili tvar praclíka.
-
Do väčšieho hrnca nalejeme 1 liter vody, následne nasypeme do hrnca 40g sódy bikarbóny a necháme zovrieť. Každý praclík pomocou naberačky alebo podberáku ponoríme opatrne do vody a varíme cca. 15 sekúnd z každej strany až kým nevypláva na povrch. Následne každý praclík necháme odkvapkať a položíme na plech vyložený papierom na pečenie.
-
Praclíky ešte vlhké posypeme hrubozrnnou soľou alebo semiačkami podľa chuti. Možeme ich na spodnej hrubšej strane narezať tak, ako som urobil ja. Dáme piecť do rozohriatej rúry na cca. 15-20 minút pri teplote 200 stupňov.
Dobrú chuť !
Tip: Najlepšie chutia čerstvé, ak ich nestihnete zjesť v daný deň, zamrazte si ich, na druhý deň už nebudú také chrumkavé.