Medvedí cesnak je rastlina, ktorá sa vyskytuje hlavne vo vlhkých horských oblastiach Európy a Ázie. Je divokým príbuzným cibule a cesnaku, všetky patria do rovnakého rodu – Allium. Táto rastlina je považovaná za vzácnu a liečivú, pretože obsahuje množstvo živín a liečivých látok.
Medvedí cesnak môžete nájsť v zalesnených oblastiach s kyslou pôdou a kvitne v období od apríla do júna. Má charakteristické dlhé a úzke zelené listy a biele kvety s fialovými pruhmi. Rastlina má veľmi silnú arómu, ktorá pripomína kombináciu cesnaku a cibule.
Široké využitie listov medvedieho cesnaku
Allium ursinum, teda medvediemu cesnaku sa pripisuje mnoho liečivých vlastnosti a je populárnou zložkou v homeopatickej liečbe, ako aj celkovo v alternatívnej medicíne. Často sa používa na liečbu kardiovaskulárnych, respiračných a tráviacich problémov, ako aj na sterilizáciu rán. Obsahuje veľa vitamínu C, karoténu, kyseliny askorbovej, minerálov a antioxidantov.
Jeho listy sa tradične používajú aj v kuchyni ako ochucovadlo k mäsu, rybám, či do šalátov alebo polievok. V kuchyni sa medvedí cesnak najčastejšie používa čerstvý, no dá sa aj sušiť a následne použiť sa ako prísada do jedla. Pokojne ho môžete pridať do šalátov, varených alebo pečených zemiakov, omáčok, polievok alebo do mäsových jedál. Obľúbené využitie medvedieho cesnaku je príprava chutného pesta, ktoré vám vydrží v chladničke niekoľko mesiacov.
Vzhľadom na vzácnu povahu tejto rastliny sa medvedí cesnak dnes pestuje v záhradách a na farmách, aby sa predišlo jeho vyhynutiu v prírode. Okrem toho sa často pestuje aj v záhradách ako okrasná rastlina.
Medvedí cesnak je cennou rastlinou s množstvom liečivých vlastností a skvelej chuti, preto si získal popularitu nielen v kuchyni, ale aj v tradičnej medicíne.
Zber medvedieho cesnaku
Medvedí cesnak (Allium ursinum) rastie v Európe a Ázii v divokej prírode a na jeho zber potrebujete poznať jeho rastové miesto, čas zberu a správnu techniku zberu.
Rastové miesto: Medvedí cesnak rastie v lesoch a na vlhkých lúkach v nadmorskej výške do 2000 metrov. Najlepšie miesta na zber sú miesta s mierne kyslou pôdou a dostatkom vlhkosti.
Čas zberu: Medvedí cesnak rastie v období od marca do mája a jeho listy sú najlepšie na zber v období pred rozkvitom. Odporúča sa zberať ho v období skorého rána alebo neskoro večer, keď sú listy plné vône a chute.
Technika zberu: Medvedí cesnak sa zberá najlepšie pomocou ruky alebo noža. Pri zbere rukou musíte opatrne odlomiť listy od cibuľky, aby ste nezničili korene. Pri zbere nožom odrežte listy nad zemou s dostatočným kusom cibuľky. Odporúča sa zberať iba časť rastliny a nezničiť celú rastlinu, aby sa mohla regenerovať.
Po zbere umyte medvedí cesnak v chladnej vode a usušte ho pomocou papierových utierok. Potom ho môžete buď konzumovať čerstvý priamo alebo ho môžete uskladniť v chladničke alebo mrazničke pre zachovanie jeho trvanlivosti.
Recepty - ako využiť medvedí cesnak v kuchyni?
Existuje množstvo spôsobov, ako spracovať medvedí cesnak v kuchyni a využiť jeho vynikajúcu chuť a liečivé vlastnosti. Inšpirujte sa niekoľkými receptami, ktoré vám pomôžu využiť túto vzácnu rastlinu v kuchyni.
Pesto z medvedieho cesnaku
Na prípravu budete potrebovať:
- 100 g čerstvého medvedieho cesnaku
- 50 g vlašských orechov
- 50 g parmezánu
- 100 ml olivového oleja
- soľ a korenie
Postup: Vložte všetky suroviny do mixéra a rozmixujte na hladkú hmotu. Podľa chuti pridajte soľ a korenie. Podávajte k cestovinám alebo ako dip k pečenému mäsu alebo zelenine.
Polievka s medvedím cesnakom
Na prípravu budete potrebovať:
- 500 g medvedieho cesnaku
- 1 cibuľu
- 2 zemiaky
- 1 l zeleninového vývaru
- 1/2 šálky mlieka
- soľ a korenie podľa chuti
- olivový olej
Postup: Očistite a nakrájajte medvedí cesnak a cibuľu na jemné kúsky. Zemiaky nakrájajte na malé kocky. Rozohrejte olivový olej v hrnci a opražte cibuľu a medvedí cesnak na strednej teplote, až kým nebudú mäkké a zlatisté.
Pridajte nakrájané zemiaky a zeleninový vývar do hrnca a nechajte zmes variť na miernom ohni asi 20 minút, kým sa zemiaky neuvaria do mäkka.
Rozmixujte nakoniec polievku tyčovým mixérom do krémovitej hladkej konzistencie. Vráťte polievku do hrnca a pridajte mlieko. Ochuťte soľou a korením podľa chuti. Podávajte teplú s krutónmi.
Halušky s medvedím cesnakom
Na prípravu budete potrebovať:
- 500 g zemiakov
- 200 g múky
- 1 vajce
- 50 g nasekaného medvedieho cesnaku
- soľ a korenie
Postup: Zemiaky uvarte, ošúpte a pretlačte ich vidličkou alebo pomocou strúhadla na zemiaky. Pridajte múku, vajce, medvedí cesnak, soľ a korenie a všetko dobre premiešajte. Pripravené cesto rozdeľte na menšie kúsky a formujte z nich valcovité halušky. Varte ich vo vriacej vode asi 10 minút, kým nevyplávajú na povrch. Podávajte s omáčkou z medvedieho cesnaku alebo samostatne iba so strúhaným syrom.
EKO-BIO-NATURA odporúča
Upozornenie: Poraďte sa so svojím ošetrujúcim lekárom o možných interakciách medzi samotnou bylinkou alebo bylinným prípravkom, ktorý by ste chceli užívať a zdravotnými problémami prípadne inými liekmi, ktoré užívate.
- Osobný archív Branislav Martinský
- www.freepik.com
- https://en.wikipedia.org/wiki/Allium_ursinum