Jedenie hmyzu je známe už od praveku a je pre človeka prirodzené, pričom najbežnejšou hmyzou potravou na svete sú práve cvrčky.
Hmyz je cenovo nenáročný, udržateľný a ľahko dostupný zdroj výživy a je bohatý na bielkoviny, vitamíny a minerály. Na trhu už nájdeme množstvo produktov s obsahom hmyzu a chuť je naozaj príjemná. Mali by ste odvahu vyskúšať?
Viete, čo je entomofágia?
Termín entomofágia sa vzťahuje na použitie alebo konzumáciu hmyzu ako potravy. Jedenie hmyzu je známe už od praveku a je pre človeka prirodzené, pričom najbežnejšou hmyzou potravou na svete sú práve cvrčky.
V porovnaní s hovädzím mäsom získavajú na popularite napríklad produkty z cvrčkov a iného hmyzu, pretože sú udržateľnejšie pri získavaní a konzumácii bielkovín. Pri rovnakej kvalite proteínu z hmyzu v porovnaní s proteínom z hovädzieho mäsa sa pri výrobe spotrebuje o 2000x menej vody a vyprodukuje 15x menej skleníkových plynov.
Prečo ľudia jedia cvrčky a hmyz?
Hmyz je cenovo nenáročný, udržateľný a ľahko dostupný zdroj výživy a je bohatý na bielkoviny. Pre porovnanie, obsah bielkovín v 100g múčnych červov Potemníka je o polovicu vyšší ako v hovädzom mase.
Konzumácia cvrčkov v Európe rastie čoraz viac na popularite, pretože výrobcovia potravín vyrábajú obľúbené produkty, ktoré obsahujú cvrčky, ako sú napr. cvrčkové pečivo, proteínové tyčinky, proteínové múky a podobne.
Aké sú výhody jedenia cvrčkov?
- Poskytujú udržateľnejší a ekologickejší zdroj bielkovín.
- Cvrčky sú výborným zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny.
- Sú stráviteľnejšie ako rastlinné zdroje bielkovín, ako napr. ryža a kukurica.
- Majú vysoký obsah bielkovín.
- Okrem bielkovín sú cvrčky bohaté na mnoho ďalších živín, vrátane tukov, kyseliny listovej, biotínu, kyseliny pantoténovej a železa, draslíka, zinku, horčíka a medi.
- Chitín, nerozpustná vláknina nachádzajúca sa v cvrčkoch, môže prospievať zdraviu čriev.
- Okrem zníženia príjmu červeného mäsa a jeho nahradenia udržateľnejšími alternatívami by hmyz mohol ponúknuť spôsob, ako pomôcť životnému prostrediu a znížiť emisie skleníkových plynov.
Aké sú nutričné hodnoty cvrčej múky?
Múčka z cvrčkov sa vyrába mletím cvrčkov a má veľmi vysoký obsah bielkovín. Cvrčková múka tvorí cennú prísadu na obohatenie jedálnička pri cvičení alebo ako náhrada pri receptoch z obyčajnej bielej alebo bezlepkovej múky. Okrem toho je úplne bez lepku a je bohatá na vitamíny a minerály.
Cvrčková múka obsahuje:
- Vitamín B-12
- Draslík
- Vápnik
- Bielkoviny
- Mastné kyseliny
- Železo
- Horčík
- Selén
Ako chutí cvrčia múka? Povedal by som, že samotná múka má mierne orieškovú chuť a je chuťovo výraznejšia. Cestoviny s obsahom cvrčkovej múky, ktoré som jedol, sa výrazne chuťovo nelíšili od klasických. Skôr mi svojou konzistenciou pripomínali celozrnné cestoviny.
Braňo Martinský
EKO-BIO-NATURA.SK
Zopár zaujímavostí o cvrčkoch
Hmyz produkuje menej skleníkových plynov a vyžaduje oveľa menej pôdy a vody pre jeho chov v porovnaní s dobytkom, či hydinou. Na rozdiel od mnohých domestikovaných druhov, ktoré majú špecifické požiadavky na chov, hmyz sa prirodzene vyskytuje po celom svete.
Pre lepšiu budúcnosť by sme mali čoraz viac siahať po udržateľnejších zdrojoch bielkovín.
Výhody jedenia hmyzu:
- Rastúce náklady na živočíšne bielkoviny sa neustále zvyšujú.
- Zmierniť potravinovú neistotu v chudobnejších krajinách.
- Enviromentálne výhody.
- Efektívna potravina pri raste populácie a neustále zvyšovanie produkcie jedla a odpadu.
Recepty z cvrčkovej múky
Ak si chcete niečo ukuchtiť, či upiecť z cvrčkovej múky, existuje množstvo receptov ako cvrčiu múku zaradiť do stravy. Tu je zopár našich najbľúbenejších receptov pre inšpiráciu !
Banánový chlieb #bezlepku
Použite cvrčkovú múku bohatú na živiny a za 10 minút viete pripraviť tento skvelý recept.
Budete potrebovať:
1,5 šálky múky z cvrčkov
3-4 veľmi zrelé banány
1/3 šálky rozpusteného masla
1 ČL sódy bikarbóny
1 štipka morskej soli
1/2 šálky kokosového cukru
1 vajce
1 ČL vanilkového extraktu
1 šálku espressa
3 PL kakaového prášku
Predhrejte si rúru na 175°C. V mise zmiešajte banány a rozpustené maslo, kým sa úplne nespoja. Potom pridajte sódu bikarbónu, soľ, kokosový cukor a 1 rozšľahané vajce. Po vymiešaní pridajte vanilkový extrakt, espresso shot pri izbovej teplote, kakao a cvrčkovú múku. Dajte piecť do obdĺžnikovej formy do vyhriatej rúry na cca. 45-50 min.
Proteínové palacinky #bezlepku
Začnite svoje ráno s proteínovými palacinkami z cvrčkov. Toto je rýchly a jednoduchý recept, ktorý je bez lepku.
Budete potrebovať:
¾ šálky múky z cvrčkov
½ ČL sódy bikarbóny
½ ČL soli
1/8 ČL škorice
1 PL hnedého cukru
3 vajcia
3 PL gréckeho jogurtu
1 ČL vanilkového extraktu
1 PL rozpusteného masla
V miske zmiešajte múku, sódu bikarbónu, soľ, škoricu a hnedý cukor, kým sa dobre nespoja. V malej miske vyšľahajte vajíčka s jogurtom, vanilkou a maslom. Mokré prísady pridajte do suchých prísad, následne pridajte ½ šálky vody a šľahajte, kým sa dobre nespoja. Panvicu vymastite maslom alebo kokosovým olejom a na každú palacinku použite asi 2-3 polievkové lyžice cesta. Opekaje 2 min. z každej strany až kým nie sú zlatavé.
Proteínové guličky #bezlepku
Potrebujete zdravú maškrtu, ktorá vám aj vašim deťom dodá energiu? Tieto nepečené proteínové guličky sú to pravé.
Budete potrebovať:
1 šálka bezlepkových ovsených vločiek
1 ČL chia semienok
1/4 šálky strúhaného kokosu
3 PL (30 g) múky z cvrčkov
1/2 ČL mletej škorice
Štipka morskej soli
1/3 šálky nastrúhanej čokolády
¼ šálky slnečnicových semienok
¼ šálky nadrobno nakrájaných datlí
1/2 šálky masla alebo kokosového oleja
1/4 šálky medu
Pomocou lyžičky alebo špachtle vymiešajte ingrediencie, kým sa dobre nespoja. Po spojení “cesta” z neho vytvarujte malé guličky. Z tejto dávky vám vyjde cca. 25-30 guličiek. Na 20min. ich vložte do mrazničky, aby sa spojili. Následne skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke alebo mrazničke.
Ananásovo-banánové smoothie #bezlepku
Komu sa chce ráno pripravovať zložité raňajky?Stačí vložiť pár ingrediencií do mixéra a pripraviť si skvelé ananásovo-banánové smoothie plné bielkovín.
Budete potrebovať:
1 mrazený banán
½ šálky mrazeného ananásu
3/4 šálky mandľového mlieka
2 PL cvrčej múky
4 lístky čerstvej mäty
Pomocou kuchynského mixéra zmiešajte všetky ingrediencie, spolu s múkou z cvrčkov, až kým sa nespoja. Začnite váš deň zdravo !
Koľko stojí cvrčia múka? Cena cvrčej múky je aktuálne vysoká kvôli nedostatku výrobcov a zvýšenému dopytu. Ale keď vezmete do úvahy jej kulinársku flexibilitu, nutričnú hodnotu a vplyv na životné prostredie, určite odporúčam aby ste jej dali šancu.
Larvy a cvrčky nie sú práve ideálnym obsahom sociálnych sietí a nie je veľa nadšencov, ktorí chcú vidieť video, ako si niekto vyberá zo zubov cvrčie tikadlo. Ale ako lahodný čokoládový muffin s dvojnásobným množstvom živín a bielkovín, to už znie lepšie. Čo poviete priatelia?
Braňo Martinský
EKO-BIO-NATURA.SK
Nároky na chov |
Spotreba vody na 1 kg bielkoviny |
Spotreba krmiva na 1 kg bielkoviny |
Úžitková plocha na 1 kg bielkoviny |
Produkcia CO2 na 1 kg potraviny |
dobytok |
22 000 l |
1 000 g |
220 m2 |
20 – 60 kg |
bravčové maso |
3 500 l |
5 000 g |
55 m2 |
5 – 15 kg |
hydina |
2 300 l |
2 500 g |
45 m2 |
5 – 15 kg |
hmyz |
1 l |
1 700 g |
10 m2 |
0 – 2 kg |
EKO-BIO-NATURA odporúča
Upozornenie: Poraďte sa so svojím ošetrujúcim lekárom o možných interakciách medzi danou potravinou alebo doplnkom výživy, ktorý by ste chceli užívať a zdravotnými problémami prípadne inými liekmi, ktoré užívate.
- https://sk.wikipedia.org/wiki/Hmyz
- https://sk.wikipedia.org/wiki/Entomof%C3%A1gia