Zdravé karfiolové placky

Vyskúšajte zdravú alternatívu zemiakových placiek - naše karfiolové placky chutia ešte lepšie !
Prejsť na recept Vytlačiť recept
0 Pridať k obľúbeným
Prezrieť galériu 3 fotografie
Náročnosť: Začiatočnícke Čas prípravy 30 min Čas varenia 30 min Celkový čas 1 hod
Porcie: 4
Najlepšia sezóna: Vhodné počas celého roka

Popis

Karfiolové placky sú výbornou zdravou alternatívou klasických zemiakových placiek, ktoré pozná každý. Jednoduché a rýchle na prípravu, bez kvapky oleja, plné vlákniny, vitamínov a minerálov nielen nasýtia, ale si na nich aj pochutíte. Dokonca si ich môžete pripraviť úplne bez lepku - stačí pripravenú zmes zahustiť nastrúhaným zemiakom. 

Vďaka vysokému obsahu vlákniny, je karfiol ľahko stráviteľný a navyše poteší aj jeho nízka energetická hodnota, teda ide o diétny recept.

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Karfiol si uvaríme v osolenej vriacej vode cca. 5 minút do polomäkka. Vychladnutý karfiol nasekáme na drobné kúsky /podobné ryži/ a vložíme do väčšej misy.

  2. Do nadrobno nakrájaného karfiolu pridáme nakrájanú cibuľku, vajíčka, roztlačený cesnak. Môžete pridať aj trochu mlieka a v tom prípade nám vznikne finálna hmota podobná cestíčku.

  3. Zmes na placky ochutíme soľou, korením, rascou a bylinkami podľa chuti. Dôkladne zmes premiešame.

  4. Aby sme pripravenú zmes zahustili, prisypávame múku a premiešavame alebo primiešame nastrúhaný zemiak, aby sa nám suroviny spojili a vznikla hmota, z ktorej môžeme tvarovať placky /prípadne akýkoľvek iný tvar podľa chuti - fašírky, guličky,../. 

  5. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a medzitým si placky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Placky pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňov cca. 15-20 minút.

  6. Ideálnou prílohou je pečená zelenina, prípadne iba pečené zemiaky, ktoré dáte piecť do rúry spolu s plackami /my sme si k plackám pripravili pečenú cviklu, batáty, zeler a zemiaky/. Na dochutenie si môžete spraviť domáci dresing, ktorý sa výborne hodí k tomuto zdravému jedlu.

Kľúčové slová: placky, karfiol

Branislav Martinský

Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *