Chrumkavé pletenky
Popis
Kto by nemal rád klasické chrumkavé pletenky, ktoré sú vo vnútri mäkké ako vatička ! Trošku pracnejšie a náročnejšie na čas, ale výsledok stojí určite za to. Spôsob zapletania vám podrobne ukážeme a určite to s nami ľahko zvládnete.
Vôňa čerstvo upečeného domáceho pečivka je skvelá. Hotové pletenky môžete obložiť čímkoľvek máte radi, môžete si k nim dať nejakú dobrú pomazánku a nakrájať zeleninku, avšak najlepšie sú iba potreté maslom.
Ingrediencie
Postup prípravy
-
Najprv si pripravíme kvások - v miske zmiešame vodu s droždím a pridáme lyžičku cukru. Zakryjeme, odložíme na suché a teplé miesto a necháme aktivovať droždie cca. 15 minút.
-
Medzitým si pripravíme do väčšej misy múku, ktorú zmiešame so soľou, vajíčkom, masťou a dôkladne premiešame. Keď máme kvások hotový, pridáme k múke a vypracujeme cesto, ktoré následne necháme zakryté vykysnúť zhruba 60 minút.
-
Keď máme cesto vykysnuté, zľahka ho premiesime a položíme na dosku. Cesto rozdelíme buď na 8, 10 alebo 12 častí podľa toho aké veľké chceme mať pletenky. My, keďže máme radi pletenky menšie, sme si cesto rozdelili na 12 častí, pričom každá mala asi 80g. Z guličky vymiesime valček a zapletieme do pletenky.
-
Zapneme si rúru na 200 stupňov a pripravíme si plech s papierom na pečenie, na ktorý naukladáme zapletené pletenky.
-
Pletenky na plechu potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sézamom, makom, či semienkami, alebo soľou. Dáme piecť do rozohriatej rúry na cca. 20 minút.