Chrumkavé pletenky

Kto by nemal rád klasické chrumkavé pletenky, ktoré sú vo vnútri mäkké ako vatička !
Prejsť na recept Vytlačiť recept
0 Pridať k obľúbeným
pinit Prezrieť galériu 3 fotografie
Náročnosť: Mierne pokročilé Čas prípravy 30 min Čas varenia 20 min Čas odpočívania 60 min Celkový čas 1 hod 50 min
Porcie: 10
Najlepšia sezóna: Vhodné počas celého roka

Popis

Kto by nemal rád klasické chrumkavé pletenky, ktoré sú vo vnútri mäkké ako vatička ! Trošku pracnejšie a náročnejšie na čas, ale výsledok stojí určite za to. Spôsob zapletania vám podrobne ukážeme a určite to s nami ľahko zvládnete.

Vôňa čerstvo upečeného domáceho pečivka je skvelá. Hotové pletenky môžete obložiť čímkoľvek máte radi, môžete si k nim dať nejakú dobrú pomazánku a nakrájať zeleninku, avšak najlepšie sú iba potreté maslom.

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravíme kvások - v miske zmiešame vodu s droždím a pridáme lyžičku cukru. Zakryjeme, odložíme na suché a teplé miesto a necháme aktivovať droždie cca. 15 minút.

  2. Medzitým si pripravíme do väčšej misy múku, ktorú zmiešame so soľou, vajíčkom, masťou a dôkladne premiešame. Keď máme kvások hotový, pridáme k múke a vypracujeme cesto, ktoré následne necháme zakryté vykysnúť zhruba 60 minút.

  3. Keď máme cesto vykysnuté, zľahka ho premiesime a položíme na dosku. Cesto rozdelíme buď na 8, 10 alebo 12 častí podľa toho aké veľké chceme mať pletenky. My, keďže máme radi pletenky menšie, sme si cesto rozdelili na 12 častí, pričom každá mala asi 80g. Z guličky vymiesime valček a zapletieme do pletenky.

  4. Zapneme si rúru na 200 stupňov a pripravíme si plech s papierom na pečenie, na ktorý naukladáme zapletené pletenky.

  5. Pletenky na plechu potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sézamom, makom, či semienkami, alebo soľou. Dáme piecť do rozohriatej rúry na cca. 20 minút.

Kľúčové slová: pečivo

Páči sa Vám tento recept?

Zdieľajte tento na Instagrame a označte ho hashtagom #ekobionatura, ak sa Vám páči. Sledujte náš profil @eko_bio_natura na Instagrame pre viac noviniek, článkov & receptov !

Pripnite si tento recept a zdieľajte ho so svojimi priateľmi a sledovateľmi na Pintereste !

pinit
Zaradené do

Branislav Martinský

Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *