Bezlepkové hamburgerové žemle

Kto by nemal rád klasické hamburgerové žemle, ktoré sú vo vnútri mäkké ako vatička a na povrchu chrumkavé ! Nevadí, že lepok nemôžete - práve pre vás máme recept na hamburgerové žemle bez lepku !
Prejsť na recept Vytlačiť recept
0 Pridať k obľúbeným
bezlepkove_hamburgerove_zemle pinit Prezrieť galériu 1 fotografia
Náročnosť: Mierne pokročilé Čas prípravy 30 min Čas varenia 20 min Čas odpočívania 60 min Celkový čas 1 hod 50 min
Porcie: 10
Najlepšia sezóna: Vhodné počas celého roka

Popis

Kto by nemal rád klasické hamburgerové žemle, ktoré sú vo vnútri mäkké ako vatička a na povrchu chrumkavé !

Tento recept je hlavne pre vás bezlepkáči, ale aj pre nebezlepkáčov, ktorí chcú siahnuť po bezlepkovej variante. Tieto žemličky sú parádne chrumkavé, ideálne na prípravu domácich hamburgerov ako aj na letnú grilovačku !

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Príprava kvásku

    Najprv si pripravíme kvások - v miske zmiešame mlieko s droždím a pridáme lyžicu cukru. Zakryjeme utierkou, odložíme na suché a teplé miesto a necháme aktivovať droždie cca. 10-15 minút.

  2. Príprava cesta

    Medzitým si pripravíme do väčšej misy bezlepkovú múku. Keď máme kvások hotový, pridáme ho k múke a zmiešame so soľou, masťou a dôkladne premiešame najlepšie mixérom s hnetacím hákom. Vypracujeme pružné a nelepivé cesto, ktoré následne necháme zakryté vykysnúť zhruba 60 minút.

  3. Keď máme cesto vykysnuté, zľahka ho premiesime a položíme na dosku podsypanú ryžovou múkou. Cesto rozdelíme buď na 8 alebo 10 častí podľa toho aké veľké chceme mať žemle. Z každej časti opatrne vytvarujeme rovnomerné okrúhle žemle.

  4. Zapneme si rúru na 200 stupňov a pripravíme si plech s papierom na pečenie, na ktorý naukladáme naše hamburgerové žemličky.

  5. Žemle na plechu potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sézamom. Dáme piecť do rozohriatej rúry na cca. 20 minút pri teplote 200 stupňov.

Kľúčové slová: pečivo, hamburger

Páči sa Vám tento recept?

Zdieľajte tento na Instagrame a označte ho hashtagom #ekobionatura, ak sa Vám páči. Sledujte náš profil @eko_bio_natura na Instagrame pre viac noviniek, článkov & receptov !

Pripnite si tento recept a zdieľajte ho so svojimi priateľmi a sledovateľmi na Pintereste !

pinit
Zaradené do

Branislav Martinský

Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *