Receptov na tradičnú českú bramboračku je mnoho, avšak nám sa osvedčil práve tento na kyslo. Vďaka koreňovej zelenine, je to naozaj zdravá a rýchla polievka, ktorá chutí takmer každému.
Hotová je do polhodinky, takže ju zvládnu aj zaneprázdnené gazdinky, či mamičky. Posypte čerstvým pórikom a petržlenovou vňaťkou a vykúzlite chutný a sýty obed pre celú rodinu.
-
Čas prípravy:
cca. 30 minút
-
Náročnosť:
★★☆☆☆
-
Počet hlavných ingrediencií:
10
-
Počet porcií:
z tohto receptu vyjde cca. 6-7 porcií
Suroviny
Na prípravu českej bramboračky budete potrebovať:
- 5 stredne veľkých zemiakov
- za hrsť sušených hríbov /najlepšie dubáky/
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- ½ zeleru alebo kalerábu
- 1 pór
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 dcl mlieka
- 2 PL múky
- 2 PL masla
- slnečnicový olej
- 3 PL octu
- soľ, korenie, majoránka, rasca, červená paprika /nemusí byť/
Postup prípravy
- Začneme s prípravou zeleniny, ktorú si očistíme, ošúpeme a nakrájame. Sušené hríby si medzitým zalejeme vriacou vodou a necháme 10 minút postáť.
- Do veľkého hrnca dáme zohriať olej, na ktorom opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, spolu s nakrájanou polovicou póru /druhú polovicu si necháme na posypanie hotovej polievky/. Krátko spolu opražíme na oleji, premiešame a posypeme červenou paprikou.
- Do hrnca pridáme nakrájanú zeleninu – mrkvu, zemiaky, petržlen, zeler/kaleráb, namočené huby, premiešame a zalejeme vodou tak, aby boli všetky suroviny ponorené. Varíme cca. 10 minút.
- Pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, majoránku, soľ, korenie, rascu a premiešame.
- Do misky si nalejeme mlieko, prisypeme 2 lyžice múky a rozmiešame metličkou. Do misky pridáme za naberačku horúcej šťavy z polievky a premiešame s mliekom /aby sa nám polievka nezrazila/ a následne zmes vylejeme do polievky. Primiešame 2 lyžice masla, premiešame a necháme prevariť cca. 10 minút.
- Dochutíme na záver octom podľa chuti a môžeme podávať. Na tanieri môžeme posypať čerstvým pórom, ktorý sme si odložili a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!