RECEPT: Česká bramboračka alebo zemiaková polievka so sušenými hubami na kyslo

Receptov na tradičnú českú bramboračku je mnoho, avšak nám sa osvedčil práve tento na kyslo. Vďaka koreňovej zelenine, je to naozaj zdravá a rýchla polievka, ktorá chutí takmer každému. 

Hotová je do polhodinky, takže ju zvládnu aj zaneprázdnené gazdinky, či mamičky. Posypte čerstvým pórikom a petržlenovou vňaťkou a vykúzlite chutný a sýty obed pre celú rodinu.

  • Čas prípravy:

    cca. 30 minút

  • Náročnosť:

    ★★☆☆☆

  • Počet hlavných ingrediencií:

    10

  • Počet porcií:

    z tohto receptu vyjde cca. 6-7 porcií

Suroviny

Na prípravu českej bramboračky budete potrebovať:
  • 5 stredne veľkých zemiakov
  • za hrsť sušených hríbov /najlepšie dubáky/
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • ½ zeleru alebo kalerábu
  • 1 pór
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 dcl mlieka
  • 2 PL múky
  • 2 PL masla
  • slnečnicový olej
  • 3 PL octu
  • soľ, korenie, majoránka, rasca, červená paprika /nemusí byť/

Postup prípravy

  1. Začneme s prípravou zeleniny, ktorú si očistíme, ošúpeme a nakrájame. Sušené hríby si medzitým zalejeme vriacou vodou a necháme 10 minút postáť.
  2. Do veľkého hrnca dáme zohriať olej, na ktorom opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, spolu s nakrájanou polovicou póru /druhú polovicu si necháme na posypanie hotovej polievky/. Krátko spolu opražíme na oleji, premiešame a posypeme červenou paprikou.
  3. Do hrnca pridáme nakrájanú zeleninu – mrkvu, zemiaky, petržlen, zeler/kaleráb, namočené huby, premiešame a zalejeme vodou tak, aby boli všetky suroviny ponorené. Varíme cca. 10 minút.
  4. Pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, majoránku, soľ, korenie, rascu a premiešame.
  5. Do misky si nalejeme mlieko, prisypeme 2 lyžice múky a rozmiešame metličkou. Do misky pridáme za naberačku horúcej šťavy z polievky a premiešame s mliekom /aby sa nám polievka nezrazila/ a následne zmes vylejeme do polievky. Primiešame 2 lyžice masla, premiešame a necháme prevariť cca. 10 minút.
  6. Dochutíme na záver octom podľa chuti a môžeme podávať. Na tanieri môžeme posypať čerstvým pórom, ktorý sme si odložili a čerstvou petržlenovou vňaťou.

           Dobrú chuť! 

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *