Klasické chrumkavé rohlíky

Kto by nemal rád čerstvé chrumkavé rohlíky tak, ako si ich pamätáme z detstva? Vyskúšajte s nami tento jednoduchý recept na klasické rohlíky !
Prejsť na recept Vytlačiť recept
0 Pridať k obľúbeným
pinit Prezrieť galériu 3 fotografie
Náročnosť: Mierne pokročilé Čas prípravy 15 mins Čas varenia 15 mins Čas odpočívania 60 mins Celkový čas 1 hod 30 min
Porcie: 10
Najlepšia sezóna: Vhodné počas celého roka

Popis

Kto by nemal rád čerstvé chrumkavé rohlíky tak, ako si ich pamätáme z detstva. Tento recept je jednoduchý na prípravu, najmä ak vlastníte dobrý kuchynský robot, ktorý vám s prípravou cesta pomôže.

Chuť je vďaka kvalitnej bravčovej masti nezameniteľná, rovnako ako vôňa týchto čerstvo upečených rožkov. Masť nenahrádzajte iným tukom, vtedy budú dokonalo chrumkavé a chuťovo vyvážené. Odporúčame vyskúšať a určite neoľutujete :)

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Z múky, droždia, masti, soli a vlažnej vody si vymiesime vláčne a nelepivé cesto. Ak máme takú možnosť, pomôžeme si kuchynským robotom, ktorý to zmákne za nás za pár minút.

  2. Vymiesené cesto dáme do misy, prikryjeme, dáme na teplé miesto a necháme vykysnúť až kým zdvojnásobí svoj objem. Môžeme si pomôcť aj kysnutím v rúre, ak máme doma nižšiu teplotu, avšak nenastavujte teplotu na viac ako 50 stupňov. V izbovej teplote cesto kysne 1-1,5 hod.

  3. Keď nám cesto krásne nakyslo, vyberieme ho z misy na podložku a premiesime. Nakrájame ho na cca. 80g časti, z ktorých vymiesime guličku. Každú guličku si rozváľkame na trojuholník, ktorý zarolujeme od najširšej časti k najužšej. Takto postupujeme so všetkými pripravenými guličkami a priebežne ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

  4. Plech s pripravenými rohlíkmi prikryjeme fóliou a necháme krátko dokysnúť.

  5. Rúru si predhrejeme na 230 – 250 stupňov /podľa typu rúry/ a na spodnú koľajničku vložíme prázdny plech. Rohlíčky potrieme vodou alebo mliekom a posypeme rascou, sézamom alebo hrubou soľou. Keď sa nám rúra rozohreje, do strednej časti vložíme plech s rohlíkmi a na spodný plech, ktorý sa nám medzitým nahrial, vylejeme opatrne trochu vody, čím si vytvoríme záparu, aby nám rohlíky lepšie v rúre nakysli a boli chutnejšie.

Kľúčové slová: rohlík, pečivo

Páči sa Vám tento recept?

Zdieľajte tento na Instagrame a označte ho hashtagom #ekobionatura, ak sa Vám páči. Sledujte náš profil @eko_bio_natura na Instagrame pre viac noviniek, článkov & receptov !

Pripnite si tento recept a zdieľajte ho so svojimi priateľmi a sledovateľmi na Pintereste !

pinit
Zaradené do

Branislav Martinský

Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *