Domáci celozrnný chlieb so semienkami
Popis
Môj obľúbený recept na jednoduchý, chutný a zdravý domáci chlebík, ktorý nikdy nesklamal.
Má chrumkavú kôrku, vnútri je vláčny a je plný rôznych semienok, ktoré sú bohaté na vitamíny a minerály /hlavne horčík, zinok, vitamín E.../. Použitím celozrnnej múky zvyšujete množstvo vlákniny a chlebík je tak lepšie stráviteľný.
Ingrediencie
Postup prípravy
-
Príprava kvásku
Ak používate čerstvé droždie, odporúčam pripraviť si najprv kvások – ½ kocky droždia a 1 lyžičku cukru rozmiešajte v 250g vody, až kým sa úplne nerozpustia. Prikryte utierkou a nechajte 10 minút odstáť pokiaľ sa nevytvorí na hladine tmavšia vrstva s bublinkami, vtedy je kvások pripravený na použitie. Následne pridajte kvások do múky zmiešanej so soľou a vypracujte vláčne nelepivé cesto.
-
Príprava chlebíka
Ak používate sušené droždie /na kvalite chlebíka to neuberie 😊/, zmiešajte spolu oba druhy múky, soľ, sušené droždie a 250g vody a vypracujte vláčne nelepivé cesto.
Cesto nechajte nakysnúť prikryté utierkou, kým nezdvojnásobí svoj objem – u mňa je to zväčša 45-60 minút.
Medzitým kým cesto kysne, vložte pripravené semienka do misky a zalejte 100g vody, aby sa hydratovali pred samotným zmiešaním s cestom.
Keď nám chlebík nakysol, cesto zľahka premiesime a pridáme do neho semienka, ktoré do seba nasali všetku vodu z misky. Vytvarujeme valček a vložíme do formy na toastový chlieb vystlanej papierom na pečenie.
Rúru si predhrejeme na 180-200 st. /podľa typu rúry/, chlebík nám medzitým dokysne a môžeme ho pred pečením potrieť mliekom a posypať semienkami /u nás sú na vrchu najobľúbenejšie tekvicové semienkami/.
Chlebík pečieme na 180-200 st. cca. 45-60 minút. Po upečení chlebík vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke.Dobrú chuť!