Recept pre všetkých fajnšmekrov a milovníkov talianskej kuchyne ! Výroba domácich gnocchov Vás môže trošku potrápiť, ale výsledok stojí naozaj za to. Odporúčame pripraviť gnocchov viac, prípadne z dvojitej dávky a jednoducho ich hotové zamraziť na inokedy. Ušetrí Vám to kopec času.
Omáčku si môžete pripraviť akúkoľvek, môžete ich taktiež podávať aj na sladko. U nás však vyhráva omáčka z kvalitného prosciutta opraženého na masle, cesnakových lupienkoch a šalvii. Keď gnocchi posypete parmezánom, vykúzlite naozaj dokonalý obed !
Vopred si uvaríme ošúpané a na kocky nakrájané batáty v osolenej vode cca. 15 minút až do mäkka. Scedíme a necháme vychladnúť.
[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Vychladnuté batáty presunieme do väčšej misky, roztlačíme vidličkou na hustú kašu, osolíme a premiešame. Pridáme múku a vypracujeme nelepivé cesto.
Cesto rozdelíme na 8 častí a z každej časti vyválkame valček s priemerom asi 1-2 cm a postupne odkrajujeme z neho zhruba 2 centrimetrové kúsky.
Pripravené gnocchi nahádžeme do hrnca, kde sme si nechali zovrieť osolenú vodu a varíme ich až pokým nám nevyplávajú na povrch. Vtedy ich vyberieme a odložíme do misky.
Vo woku alebo hlbšej panvici si pripravíme omáčku - na masle si opražíme prosciutto nakrájané na kúsky, pridáme cesnak, šalviu a štipku soli. Keď sa nám spoja chute, pridáme do woku pripravené gnocchi, premiešame, odstavíme zo sporáka. Na koniec posypeme parmezánom a podávame.