Klasické chrumkavé rohlíky

[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Spôsob varenia
Náročnosť Mierne pokročilé
Čas
Čas prípravy: 15 min Čas varenia: 15 min Čas odpočívania: 60 min Celkový čas: 1 hod 30 min
Porcie 10
Najlepšia sezóna Vhodné počas celého roka
Popis

Kto by nemal rád čerstvé chrumkavé rohlíky tak, ako si ich pamätáme z detstva. Tento recept je jednoduchý na prípravu, najmä ak vlastníte dobrý kuchynský robot, ktorý vám s prípravou cesta pomôže.

Chuť je vďaka kvalitnej bravčovej masti nezameniteľná, rovnako ako vôňa týchto čerstvo upečených rožkov. Masť nenahrádzajte iným tukom, vtedy budú dokonalo chrumkavé a chuťovo vyvážené. Odporúčame vyskúšať a určite neoľutujete :)

Ingrediencie
  • 500 g múky (hladkej)
  • 60 g masti z mangalice (môžete použiť aj klasickú bravčovú masť)
  • 10 g sušeného droždia
  • 12 g soli
  • 285 g vody (vlažnej)
  • 1 tbsp rasca, sézam, hrubá soľ (na posypanie)
Postup prípravy
  1. Z múky, droždia, masti, soli a vlažnej vody si vymiesime vláčne a nelepivé cesto. Ak máme takú možnosť, pomôžeme si kuchynským robotom, ktorý to zmákne za nás za pár minút.

    [sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]

  2. Vymiesené cesto dáme do misy, prikryjeme, dáme na teplé miesto a necháme vykysnúť až kým zdvojnásobí svoj objem. Môžeme si pomôcť aj kysnutím v rúre, ak máme doma nižšiu teplotu, avšak nenastavujte teplotu na viac ako 50 stupňov. V izbovej teplote cesto kysne 1-1,5 hod.

  3. Keď nám cesto krásne nakyslo, vyberieme ho z misy na podložku a premiesime. Nakrájame ho na cca. 80g časti, z ktorých vymiesime guličku. Každú guličku si rozváľkame na trojuholník, ktorý zarolujeme od najširšej časti k najužšej. Takto postupujeme so všetkými pripravenými guličkami a priebežne ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

  4. Plech s pripravenými rohlíkmi prikryjeme fóliou a necháme krátko dokysnúť.

  5. Rúru si predhrejeme na 230 – 250 stupňov /podľa typu rúry/ a na spodnú koľajničku vložíme prázdny plech. Rohlíčky potrieme vodou alebo mliekom a posypeme rascou, sézamom alebo hrubou soľou. Keď sa nám rúra rozohreje, do strednej časti vložíme plech s rohlíkmi a na spodný plech, ktorý sa nám medzitým nahrial, vylejeme opatrne trochu vody, čím si vytvoríme záparu, aby nám rohlíky lepšie v rúre nakysli a boli chutnejšie.

Kľúčové slová: rohlík, pečivo
Prečítajte si online: https://www.eko-bio-natura.sk/recept/klasicke-chrumkave-rohliky/
Branislav Martinský
Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.