Domáce cviklové rezance

[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Spôsob varenia
Náročnosť Mierne pokročilé
Čas
Čas prípravy: 45 min Čas varenia: 15 min Čas odpočívania: 30 min Celkový čas: 1 hod 30 min
Porcie 4
Najlepšia sezóna Vhodné počas celého roka
Popis

Kedy ste naposledy jedli ručne robené domáce cestoviny? Krásne ružové cesto, z ktorého spolu vykúzlime vynikajúce rezance, teda tagliatelle, avšak tento recept je vhodný aj na prípravu lasagní, či plnených cestovín ako napr. ravioli alebo tortellini. Ak chcete pripraviť bezlepkové cestoviny, použite bezlepkovú múku Schär Farina, ktorá sa na prípravu cestovín hodí najviac !

Nechajte ich zažiariť ! Tieto cestoviny sú tak chuťovo dokonalé, že k nim zvoľte čo najjednoduchšiu omáčku s minimom surovín. Domáce cestoviny najlepšie vyniknú s maslovou omáčkou s orestovaným cesnakom, šalviou alebo rozmarínom a posypané parmezánom. Ak máte kvalitnú sušenú šunku, pridajte ju k cestovinám a nebudete ľutovať.

Ingrediencie
    Na prípravu domácich tagliatelle budete potrebovať:
  • 300 g múky (bezlepkovej múky pre bezlepkovú verziu - napr. Schär Farina)
  • 60 ml vody
  • 2 ks cvikly (uvarené, menšie)
  • 1/2 tsp soli
  • Na prípravu omáčky budete potrebovať:
  • 50 g sušenej šunky (3-4 plátky prosciutto crudo)
  • 3 strúčik cesnaku
  • 2 tbsp masla
  • 1 tbsp parmezánu
  • 1 pinch šalvie (alebo inej podobnej výraznej bylinky)
Postup prípravy
  1. Príprava cestovín

    Ako prvé si pripravíme cviklové pyré tak, že v mixéri rozmixujeme 2 cvikly so 60ml vody. Vznikne nám hustejšie cviklové pyré krásnej ružovej farby.

    [sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]

  2. Múku si premiešame so soľou a postupne doň primiesime pyré vidličkou a aspoň 10-15 minút vypracuvávame cesto. Finálne cesto bude tvrdšie a tuhšej konzistencie.

  3. Vypracované cesto odložíme na zhruba pol hodinu do chladničky.

  4. Cesto rozdelíme na 4 časti a každú časť vyválkame na čo najtenšiu vrstvu. Nešetríme múkou, vrchnú aj spodnú časť cesta pomúčime, aby sa nám cesto nezlepilo /múkou nešetríme/.

  5. Rozvaľkané cesto zrolujeme a nakrájame na cca. 0,5-1 centimetrové pásiky. Takto pripravené cestoviny môžeme buď zamraziť, nasušiť alebo rovno uvariť v slanej vode a podávať.

  6. Príprava omáčky
  7. Omáčku si pripravíme tak, že vo woku zohrejeme maslo, pridáme na plátky nakrájané strúčiky cesnaku, pridáme šalviu alebo rozmarín, osolíme, okoreníme a pridáme uvarené cestoviny.

  8. Na záver posypeme parmezánom a vychutnávame ! Dobrú chuť! 

Kľúčové slová: cestoviny, cvikla
Prečítajte si online: https://www.eko-bio-natura.sk/recept/domace-cviklove-rezance/
Branislav Martinský
Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.