Chrumkavý obaľovaný karfiol pečený v rúre

[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Spôsob varenia
Náročnosť Začiatočnícke
Čas
Čas prípravy: 20 min Čas varenia: 30 min Celkový čas: 50 min
Porcie 4
Najlepšia sezóna Vhodné počas celého roka
Popis

Kto by nepoznal chrumkavý vysmážaný karfiol? Je to jedno z obľúbených slovenských tradičných jedál a buď ho zbožňujete alebo neznášate. U nás je to ten prvý prípad, avšak keďže sa snažíme jesť zdravo, pripravili sme si pre Vás zdravú verziu “vysmážaného” karfiolu pečeného v rúre. Ak ste bezlepkáč, obaliť ho môžete v kukuričnej múke a kukuričnej strúhanke a bude o to chrumkavejší !

Aj napriek tomu, že ho nevysmažíme v oleji, neuberie to z jeho chrumkavosti a vo vnútri Vás prekvapí jeho lahodná mäkká konzistencia. Najlepšie chutí s domácim cesnakovým dressingom, avšak nesklame ani kvalitný jemne pikantný kečup či domáca tatarka. Ako prílohu sme zvolili pečené zemiaky so zelerom obalené v bylinkách. Chutný a zdravý obed je stole !

Ingrediencie
  • 1 ks karfiol
  • 150 g múky (na obalenie / bezlepkovú múku pre bezlepkovú verziu - napr. Schär Universal alebo kukuričnú múku)
  • 150 g strúhanky (na obalenie / bezlepkovú strúhanku pre bezlepkovú verziu - napr. kukuričnú strúhanku)
  • 2 vajcia (na obalenie)
  • 100 mg mlieka (na obalenie)
  • soľ, korenie, sézam, bylinky, chilli
  • 1 kg zemiaky
Postup prípravy
  1. Karfiol si očistíme od listov a nakrájame na malé ružičky, ktoré umyjeme v studenej vode a necháme odkvapkať.

    [sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]

  2. Pripravíme si 3 misky na trojobal a medzitým si rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Do prvej misky si pripravíme múku, v druhej miske rozšľaháme vajíčka s mliekom a v tretej miske zmiešame strúhanku so soľou, korením, sézamom, bylinkami alebo chilli.

  3. Ružičky karfiolu postupne obaľujeme v múke, vajíčkach a strúhanke a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

  4. Ja vždy pridám do rúry aj na plátky nakrájané zemiaky a inú zeleninu, ktorú mám doma a hneď mám pripravenú aj prílohu. 

  5. Pečieme na 180st. cca. 30 minút a karfiol podávame s kečupom, tatárskou omáčkou alebo domácim cesnakovým dressingom.

Kľúčové slová: karfiol
Prečítajte si online: https://www.eko-bio-natura.sk/recept/chrumkavy-obalovany-karfiol-peceny-v-rure/
Branislav Martinský
Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.