Kto by nepoznal chrumkavý vysmážaný karfiol? Je to jedno z obľúbených slovenských tradičných jedál a buď ho zbožňujete alebo neznášate. U nás je to ten prvý prípad, avšak keďže sa snažíme jesť zdravo, pripravili sme si pre Vás zdravú verziu “vysmážaného” karfiolu pečeného v rúre. Ak ste bezlepkáč, obaliť ho môžete v kukuričnej múke a kukuričnej strúhanke a bude o to chrumkavejší !
Aj napriek tomu, že ho nevysmažíme v oleji, neuberie to z jeho chrumkavosti a vo vnútri Vás prekvapí jeho lahodná mäkká konzistencia. Najlepšie chutí s domácim cesnakovým dressingom, avšak nesklame ani kvalitný jemne pikantný kečup či domáca tatarka. Ako prílohu sme zvolili pečené zemiaky so zelerom obalené v bylinkách. Chutný a zdravý obed je stole !
Karfiol si očistíme od listov a nakrájame na malé ružičky, ktoré umyjeme v studenej vode a necháme odkvapkať.
[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Pripravíme si 3 misky na trojobal a medzitým si rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Do prvej misky si pripravíme múku, v druhej miske rozšľaháme vajíčka s mliekom a v tretej miske zmiešame strúhanku so soľou, korením, sézamom, bylinkami alebo chilli.
Ružičky karfiolu postupne obaľujeme v múke, vajíčkach a strúhanke a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Ja vždy pridám do rúry aj na plátky nakrájané zemiaky a inú zeleninu, ktorú mám doma a hneď mám pripravenú aj prílohu.
Pečieme na 180st. cca. 30 minút a karfiol podávame s kečupom, tatárskou omáčkou alebo domácim cesnakovým dressingom.