Bezlepkové plnené šišky

[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Čas prípravy 30 min
Čas varenia 30 min
Čas odpočívania 60 min
Celkový čas 2 hod
Hodnotenia: 3.5 z 2 hlasov
Spôsob varenia: Pečenie, Vyprážanie
Kuchyňa: Nemecká kuchyňa, Slovenská kuchyňa
Chody: Bez lepku, Dezerty, Hlavné jedlá
Náročnosť: Pokročilé
Porcie: 12
Najlepšia sezóna: Vhodné počas celého roka
Diétne: Bezlepková diéta
Popis

Tradičné šišky sú delikatesa známa najmä z obdobia fašiangov. Fašiangy sú obdobie od Troch kráľov až po Popolcovú stredu, po ktorej nasleduje 40 dňový pôst. Počas tohto obdobia sa takmer v každej domácnosti kedysi pripravovali takéto úžasné šišky. My však pripravujeme tieto chutné mäkké šišky po celý rok. V bezlepkovej verzii chutia takmer na nerozoznanie od tých klasických, ktoré si pamätáme z detstva.

Máme pre vás 2 verzie - jednu zdravšiu a to šišky pečené v rúre a jednu menej zdravšiu a to šišky vysmážané v oleji. Oboje varianty sú výborné a stoja za vyskúšanie ! Dáme vám tipy aj na viaceré druhy plnenia týchto vláčnych šišek a vy si ich môžete pripraviť presne tak ako máte najradšej !  

Ingrediencie
  • 500 g bezlepkovej múky (napr. Schär Mix B alebo Liana Bakery Mix)
  • 50 g cukru
  • 1 ks sušeného droždia (alebo 1 kocka čerstvého droždia)
  • 470 ml mlieka (môžete použiť aj rastlinné)
  • 2 ks žĺtka
  • 50 g masla (môžete použiť aj rastlinné maslo Alsan, alebo bravčovú masť)
  • 1 štipka soli
  • Na naplnenie:
  • 4 pl džemu (ľubovoľného druhu / prípadne lieskovoorieškovej pomazánky pre deti :))
  • 1 pl práškového cukru (na posypanie)
Postup prípravy
  1. 1
    Príprava kvásku

    Najprv si pripravíme kvások - v miske zmiešame trochu vlažného mlieka (cca. 100ml z množstva v recepte) s droždím a pridáme lyžičku cukru. Zakryjeme utierkou, odložíme na suché a teplé miesto a necháme aktivovať droždie cca. 10-15 minút.

    [sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]

  2. 2
    Príprava cesta

    Medzitým si pripravíme do väčšej misy bezlepkovú múku, ktorú zmiešame s práškovým cukrom, ktorý sme si vopred preosiali, aby v ňom neboli hrudky. Zároveň vmiešame štipku soli a pridáme hotový kvások. K tejto zmesi pridáme rozpustené maslo, mlieko a žĺtka a vymiesime mäkké a poddajné cesto. Odporúčame použiť mixér s hnetacím hákom. Cesto následne necháme zakryté vykysnúť na teplom mieste zhruba 45-60 minút, až kým nezdvojnásobí svoj objem.

  3. 3

    Keď máme cesto vykysnuté, zľahka ho premiesime a položíme na dosku podsypanú múkou. Cesto jemne vyvaľkáme do oválneho tvaru na hrúbku cca. 1,5 cm. 

  4. 4

    Následne vykrajujeme kolieska. Na kolieska dáme kôpku džemu alebo orieškovej nátierky a prikryjeme druhým vykrojeným koliesko. Dajte si pozor, aby ste zakrývali džem vrchnou /nepomúčenou/ stranou kolieska tak, aby sa vám obe časti dobre spojili. Následne rukou miernym tlakom spojíme po obvode obe časti cesta dokopy.

    Tip: Šišky môžete plniť ktorýmkoľvek z nasledovných 3 spôsobov:
    1. spôsob - vyššie popísaný, teda na vykrojené koliesko dáme za lyžičku džemu alebo orieškovej nátierky, zakryjeme druhým kolieskom a následne spojíme po obvode
    2. spôsob - plníme už upečené alebo vysmažené šišky tak, že si urobíme dierku na boku každej šišky a cukrárskou špičkou naplníme zvolenou plnkou
    3. spôsob - príprava klasických šišiek, teda do každého kolieska urobíme prstom malú jamku, vysmažíme ich a až potom do jamky zvrchu nanášame zvolenú plnku, teda buď džem, krém, orieškovú nátierku alebo šľahačku

     

     

  5. 5

    Šišky môžeme pripraviť 2 spôsobmi a to buď vypražením v horúcom oleji, prípadne v horkovzdušnej fritéze alebo pečením v rúre. My sme si zvolili posledný spôsob prípravy a teda sme si pripravené šišky položili na plech vystlaný papierom na pečenie a nechali ešte 10-15 minút zakryté utierkou podkysnúť.

  6. 6

    Šišky dáme piecť do rozohriatej rúry na cca. 15-20 minút pri teplote 180 stupňov v závislosti od typu rúry. Po upečení ich môžeme potrieť trochou masla a na záver ich posypeme práškovým cukrom a môžeme degustovať.

    Dobrú chuť !

Kľúčové slová: pečivo, dezert, šišky
Prečítajte si online: https://www.eko-bio-natura.sk/recept/bezlepkove-plnene-sisky/
Branislav Martinský
Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.

  • https://www.facebook.com/Eko-Bio-Naturask-108573598005112/
  • https://www.instagram.com/eko_bio_natura/
  • https://twitter.com/eko_bio_natura/
  • https://www.youtube.com/channel/UC7xxjtKepq5F1mlxziBYCLw/