Bezlepkové hamburgerové žemle

bezlepkove_hamburgerove_zemle
[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Spôsob varenia
Náročnosť Mierne pokročilé
Čas
Čas prípravy: 30 min Čas varenia: 20 min Čas odpočívania: 60 min Celkový čas: 1 hod 50 min
Porcie 10
Najlepšia sezóna Vhodné počas celého roka
Diétne Bezlepková diéta
Popis

Kto by nemal rád klasické hamburgerové žemle, ktoré sú vo vnútri mäkké ako vatička a na povrchu chrumkavé !

Tento recept je hlavne pre vás bezlepkáči, ale aj pre nebezlepkáčov, ktorí chcú siahnuť po bezlepkovej variante. Tieto žemličky sú parádne chrumkavé, ideálne na prípravu domácich hamburgerov ako aj na letnú grilovačku !

Ingrediencie
  • 500 g bezlepkovej múky (napr. Schär Mix B, Liana Bread Mix alebo Promix Alfa)
  • 100 ml mlieka
  • 1 tbsp cukru
  • 1 ks sušeného droždia
  • 350 ml vody (vlažnej)
  • 1 tsp soli
  • 1 tbsp bravčovej masti (alebo rastlinného oleja)
  • 1 ks vajce (na potretie)
  • 1 tbsp sézam (na posypanie)
Postup prípravy
  1. Príprava kvásku

    Najprv si pripravíme kvások - v miske zmiešame mlieko s droždím a pridáme lyžicu cukru. Zakryjeme utierkou, odložíme na suché a teplé miesto a necháme aktivovať droždie cca. 10-15 minút.

    [sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]

  2. Príprava cesta

    Medzitým si pripravíme do väčšej misy bezlepkovú múku. Keď máme kvások hotový, pridáme ho k múke a zmiešame so soľou, masťou a dôkladne premiešame najlepšie mixérom s hnetacím hákom. Vypracujeme pružné a nelepivé cesto, ktoré následne necháme zakryté vykysnúť zhruba 60 minút.

  3. Keď máme cesto vykysnuté, zľahka ho premiesime a položíme na dosku podsypanú ryžovou múkou. Cesto rozdelíme buď na 8 alebo 10 častí podľa toho aké veľké chceme mať žemle. Z každej časti opatrne vytvarujeme rovnomerné okrúhle žemle.

  4. Zapneme si rúru na 200 stupňov a pripravíme si plech s papierom na pečenie, na ktorý naukladáme naše hamburgerové žemličky.

  5. Žemle na plechu potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sézamom. Dáme piecť do rozohriatej rúry na cca. 20 minút pri teplote 200 stupňov.

Kľúčové slová: pečivo, hamburger
Prečítajte si online: https://www.eko-bio-natura.sk/recept/bezlepkove-hamburgerove-zemle/
Branislav Martinský
Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.