Bezlepkové francúzske minibagetky

[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Čas prípravy 15 mins
Čas varenia 35 mins
Čas odpočívania 70 mins
Celkový čas 2 hod
Spôsob varenia: Pečenie
Kuchyňa: Francúzska kuchyňa
Chody: Bez lepku, Chuťovky
Náročnosť: Mierne pokročilé
Porcie: 12
Najlepšia sezóna: Vhodné počas celého roka
Diétne: Bezlepková diéta
Popis

Dnes sme si upiekli chrumkavé francúzske mini bagetky bez lepku z kysnutého cesta. Sú zvrchu chrumkavé a vnútri jemná vatička. Najlepšie chutia len tak s maslom a zeleninou, ale obložiť ich môžete s čímkoľvek čo máte radi, napr. šunkou, syrom, či obľúbenou pomazánkou. Odporúčame tento recept !

Bagety sa začali vyrábať v roku 1920, kedy vo Francúzsku nadobudol platnosť zákon, podľa ktorého nesmeli pekári chodiť do práce skôr ako o štvrtej ráno. Vplyvom toho ale nestíhali pripraviť ráno čerstvý chlieb tak a tak hľadali iný výrobok, ktorý by bol skladnejší a predovšetkým rýchlejší na prípravu. Riešenie našli v bagete ! V závere roku 2022 bola francúzska bageta dokonca zaradená na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Pozn.: Fotka je ilustračná a slúži pre inšpiráciu. Recept je overený a odskúšaný. Môžete ho zdieľať, komentovať a voľne šíriť. Ďakujeme, že varíte a pečiete s nami.

Ingrediencie
    Na cesto budete potrebovať:
  • 400 g bezlepkovej múky (môžete použiť Schär Mix B, Liana Bread Mix white alebo Promix Forte)
  • 330-350 g vody
  • 21 g čerstvého droždia (alebo 7g sušeného droždia)
  • 1 tsp soli
  • 1/2 tsp cukru
  • 50 g masla (masti alebo rastlinného oleja)
Postup prípravy
  1. 1
    Príprava kvásku

    Najprv začneme prípravou kvásku. V miske zmiešame 100 ml vlažnej vody (z celkového množstva v recepte), droždie a štipku cukru, zakryjeme a odložíme na cca. 10-15 minút na teplé a suché miesto, aby sa nám aktivovalo droždie.

    [sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]

  2. 2
    Príprava cesta

    Medzitým si pripravíme väčšiu misu, v ktorej zmiešame bezlepkovú múku, soľ, zvyšnú vodu (v izbovej teplote), pripravený kvások a nakoniec olej. Vymiesime kompaktné cesto, zakryjeme a necháme vykysnúť cca. 40 minút na teplom a suchom mieste.

    Tip: Odporúčame na miesenie použiť kuchynský robot alebo mixér s hnetacím hákom, ktorý dokáže výborne spojiť všetky suroviny a premiesiť cesto.

  3. 3

    Po vykysnutí si presunieme cesto na pomúčenú dosku a rozdelíme si ho na cca. 12 častí, podľa toho aké veľké bagetky chceme mať. Z každej časti vymiesime rukami guličku, z ktorej vytvarujeme menší valček. 

    Tip: Ak sa nám cesto trochu lepí, tvarujeme bagetky naolejovanými rukami.

  4. 4

    Takto vymiesené a vytvarované cesto prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zakryjeme a necháme ešte 30 minút podkysnúť.

  5. 5

    Mini bagetky potrieme pred pečením vodou a jemne pozdĺžne zvrchu narežeme, aby sa vytvoril typický efekt mini bagetiek. Pečieme vo vyhriatej rúre cca. 35-40 minút na 180-200 stupňov, až pokiaľ nie je vrch bagetiek svetlohnedý.

    Dobrú chuť !

Kľúčové slová: pečivo
Prečítajte si online: https://www.eko-bio-natura.sk/recept/bezlepkove-francuzske-minibagetky/
Branislav Martinský
Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.

  • https://www.facebook.com/Eko-Bio-Naturask-108573598005112/
  • https://www.instagram.com/eko_bio_natura/
  • https://twitter.com/eko_bio_natura/
  • https://www.youtube.com/channel/UC7xxjtKepq5F1mlxziBYCLw/