Banánovo-škoricové osie hniezda

[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Spôsob varenia
Chody ,
Náročnosť Mierne pokročilé
Čas
Čas prípravy: 15 min Čas varenia: 15 min Čas odpočívania: 60 min Celkový čas: 1 hod 30 min
Porcie 4
Najlepšia sezóna Vhodné počas celého roka
Popis

Kto má rád kombináciu banán + škorica, tak ako my, príde si na svoje !

Jednoduchý recept na banánovo-škoricové osie hniezda prinášame aj vo verzii bez lepku. Sú ideálne ako poobedný koláčik ku káve alebo aj ako sladká desiata pre deti. Voňavé a vláčne osie hniezda, ktoré vám zaručene budú chutiť.

Ingrediencie
    Na prípravu cesta budete potrebovať:
  • 250 g múky (polohrubá)
  • 150 ml mlieka (môžete použiť aj rastlinné - kokosové, mandľové)
  • 1/2 čerstvého droždia
  • 30 g trstinového cukru
  • 2 žĺtky
  • 30 g masla (alebo kokosového oleja)
  • Na prípravu plnky budete potrebovať:
  • 1 banán (zrelý)
  • 40 g masla
  • 40 g kokosového oleja
  • 2 tbsp trstinového cukru
  • 2 tbsp škorice
Postup prípravy
  1. Najprv si pripravíme kvások z ½ čerstvého droždia, 20g trstinového cukru a vlažného mlieka. Zmiešame a necháme prikryté na teplom mieste cca. 10-15 minút.

    [sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]

  2. Medzitým zmiešame múku, zvyšok cukru, štipku soli, žĺtka s rozpusteným maslom a následne primiešame hotový kvások. Vypracujeme vláčne nelepivé cesto, najlepšie s použitím kuchynského robota. Vypracované cesto odložíme prikryté vykysnúť cca. 1 hod., kým nezdvojnásobí svoj objem.

  3. Plnku si pripravíme tak, že v menšej miske si roztlačíme zrelý banán, zmiešame so zmäknutým maslom a kokosovým olej, škoricou a cukrom do hladkej hustejšej hmoty.

  4. Vykysnuté cesto si vyvalkáme na tenkú vrstvu, na ktorú rovnomerne natrieme pripravenú plnku. Opatrne cesto zrolujeme do valčeka a krájame na krúžky.

  5. Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a kým sa nám nahreje, nakrájané cesto naukladáme na pekáč alebo plech vystlaný papierom na pečenie a necháme 15-20 minút podkysnúť.

  6. Osie hniezda môžeme potrieť vajíčkom, posypať sezamom a dáme ich piecť do vyhriatej rúry na 15-20 minút.

Branislav Martinský
Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.