Valentínske bezlepkové srdiečka s mascarpone krémom

[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Spôsob varenia
Náročnosť Mierne pokročilé
Čas
Čas prípravy: 50 min Čas varenia: 10 min Celkový čas: 1 hod
Porcie 15
Najlepšia sezóna Vhodné počas celého roka
Diétne Bezlepková diéta
Popis

Pripravte si s nami valentínske bezlepkové srdiečka z medového cesta s lahodným mascarpone krémom, ktorými zaiste potešíte vašich milovaných členov rodiny !

Vedeli ste, že Deň svätého Valentína vznikol pôvodne ako kresťanský sviatok na mučeníka menom Svätý Valentín? Viaže sa k legende, podľa ktorej sv. Valentín vrátil zrak slepej dcére svojho žalárnika a pred popravou jej napísal list podpísaný "Tvoj Valentín".  Početné neskoršie dodatky k legende ju spojili s témou lásky a jej romantického vyznania. Prostredníctvom neskorších ľudových tradícií sa stal 12. február významnou kultúrnou, náboženskou a najmä obchodne zameranou oslavou romantiky a lásky v mnohých regiónoch sveta.

Naše valentínske srdiečka sú jednoduché a rýchle na prípravu a ozdobiť ich môžete podľa vašej fantázie. Dotvoriť ich môžete romantickým ružovým krémom, vďaka ktorému vyznáte lásku svojim najmilším. Prajeme Vám krásneho Valentína !

Pozn.: Fotka je ilustračná a slúži pre inšpiráciu. Recept je overený a odskúšaný. Môžete ho zdieľať, komentovať a voľne šíriť. Ďakujeme, že varíte a pečiete s nami :) 

Ingrediencie
    Na prípravu srdiečok budete potrebovať:
  • 350 g bezlepkovej múky (použiť môžete Liana Cake Mix alebo Schär Mix C)
  • 3 tbsp medu
  • 70 g práškového cukru
  • 70 g masla
  • 2 ks vajcia
  • 1,5 tsp prášku do pečiva (najlepšie typ s vinným kameňom)
  • 1 tbsp kakaa (použite v prípade, ak chcete aj kakaovú verziu cesta)
  • Na prípravu krému budete potrebovať:
  • 250 g mascarpone
  • 200 g smotany na šľahanie
  • 1 ks vanilkový cukor
  • 3 tbsp malinového sirupu (použite v prípade, ak chcete ružovú verziu krému)
  • Na ozdobu:
  • 15 ks čokoládové srdiečka (zn. Milka)
  • 1 ks Dekor mix zdobenie (zn. Dr.Oetker)
Postup prípravy
  1. Príprava cesta

    Do väčšej misky si pripravíme odváženú bezlepkovú múku, do ktorej postupne primiešavame sypké suroviny, teda preosiaty práškový cukor, prášok do pečiva a dôkladne premiešame. Následne pridáme vajíčka, med a maslo v izbovej teplote a vymiešame tuhšie cesto.

    Pozn.: V prípade, ak chceme spraviť aj kakaovú verziu cesta, suroviny si rozdelíme na polovicu do 2 misiek a do jedného cesta primiešame aj kakao. Obe cestá vymiesime štandardným spôsobom do tuhšej konzistencie.

    [sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]

  2. Cesto si rovnomerne vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca. 3 mm a vykrajujeme menšie srdiečka. Vykrojené srdiečka ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre zhruba 5-7 minút na 180 st. podľa typu rúry. Podľa možnosti sledujeme srdiečka v rúre, či sú správne upečené.

  3. Upečené srdiečka vyberieme na mriežku a necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme krém.

  4. Príprava krému

    Šľahačku a mascarpone si jemne vyšľaháme spolu s vanilkovým cukrom mixérom do tuhej konzistencie. Nešľaháme príliš dlho, aby sme krém neprešľahali, lebo nám môžu vzniknúť malé hrudky. 

    Pozn.: Ak si chceme pripraviť aj "valentínsku "ružovú verziu krému, polku krému preložíme do druhej misky a opatrne primiešame metličkou malinový sirup až kým nedosiahneme ružovú farbu, ktorú chceme.

  5. Cukrárske vrecko si naplníme krémom a ozdobne plníme upečené srdiečka. Zdobíme podľa fantázie.

    Dobrú chuť !

Kľúčové slová: bez lepku, valentin
Prečítajte si online: https://www.eko-bio-natura.sk/recept/valentinske-bezlepkove-srdiecka/
Branislav Martinský
Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.