Plnené bezlepkové tortilly

[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Spôsob varenia
Náročnosť Začiatočnícke
Čas
Čas prípravy: 20 min Čas varenia: 20 min Čas odpočívania: 20 min Celkový čas: 1 hod
Porcie 8
Najlepšia sezóna Vhodné počas celého roka
Diétne Bezlepková diéta
Popis

Dnes sme si pripravili naše obľúbené bezlepkové tortilly plnené zeleninou, kuracím mäsom a cesnakovým dressingom. Ideálne na rýchlu večeru, či na obed, ktorý si môžete zobrať so sebou kamkoľvek. Tieto bezlepkové tortilly sú mäkké a tvarovateľné a môžete ich jednoducho zamraziť. Môžete ich pripraviť v akejkoľvek veľkosti, použiť akúkoľvek náplň - vegánsku, vegetariánsku, mäsovú, proste "čo chladnička dala".

Ak sa vám náhodou bude cesto drobiť, pokračujte v pridávaní teplej vody po lyžičkách, až kým nebude držať pohromade a nebude na dotyk trochu mastné. Keď sa cesto spojí, nezabudnite ho pevne zabaliť do potravinovej fólie a nechať 20 minút odpočívať. Potom pracujte s cestom po častiach, vytvarujte ho a opakovane vaľkajte, kým nebude hladké a dostatočne stabilné, aby sa dalo zdvihnúť z dosky. Nezabudnite, že tieto tortilly pripravujeme na horúcej a suchej panvici. Najvhodnejšia panvica je liatinová, ale môžete použiť aj nepriľnavú panvicu pri mierne nižšej teplote.

Pozn.: Fotka je ilustračná a slúži pre inšpiráciu. Recept je overený a odskúšaný. Môžete ho zdieľať, komentovať a voľne šíriť. Ďakujeme, že varíte a pečiete s nami.

Ingrediencie
    Na prípravu bezlepkových tortíl budete potrebovať:
  • 200 g bezlepkovej múky (môžete použiť Schär Mix B alebo Liana Bread mix white)
  • 50 g pohánkovej múky (prípadne cícerovej múky)
  • 250-270 ml horúcej vody
  • 1 tbsp oleja
  • 1 tsp soli
  • Na prípravu plnky budete potrebovať:
  • 1/4 červenej kapusty
  • 1 mrkva
  • 1 ks cibuľa
  • 100 g tvrdého syra
  • 300 g kuracích pŕs (prípadne tofu pre vegetariánsku verziu)
  • 200 ml kyslej smotany
  • 1 štipka soli
  • 1 štipka korenia
  • 3 strúčik cesnaku
Postup prípravy
  1. Príprava bezlepkových tortíl

    Bezlepkovú múku zmiešame so soľou, pridáme olej, postupne pridávame teplú vodu a vypracujeme tuhšie cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme 15-20 minút odpočívať, aby sa suroviny spojili.

    [sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]

  2. Na pomúčenej pracovnej doske rozdelíme cesto na zhruba 70 gramové časti, ktoré postupne vyvaľkáme na rovnomerne tenké tortilly. 

     
  3. Tortilly pečieme na suchej panvici a rozohriatej panvici z obidvoch strán cca. 1 minútu. Hotové tortilly ukladáme na tanier a prikryjeme druhým tanierom alebo ich obalíme do potravinovej fólie, aby zostali mäkké. 

  4. Príprava plnky

    Kým nám cesto na tortilly odpočívalo, pripravíme si plnku podľa chuti a dostupných surovín.

    My sme si zvolili plnku z kuracieho mäsa, zeleniny a cesnakového dressingu. Prípravu začneme nákrajaním kuracích pŕs na menšie kúsky a dáme ich dusiť na panvicu. Medzitým si veľkom strúhadle nastrúhame kapustu, mrkvu a nadrobno nakrájame cibuľu, prípadne mladé cibuľky, ktoré sú v tortille ešte chutnejšie.

  5. Následne si pripravíme dressing a to vymiešaním kyslej smotany s roztlačenými strúčikmi cesnaku, ktoré ochutíme soľou, korením, prípadne ešte bylinkami podľa chuti.

    Taktiež si pred plnením tortíl pripravíme nastrúhaný tvrdý syr.

  6. Plnenie tortilla placiek

    Ak máme plnku aj tortilly pripravené, môžme sa pustiť do plnenia. Tortilly si rozprestrieme na dosku, do stredu každej tortilly spravíme pásik nastrúhanej zeleniny, ktorý posypeme nastrúhaným syrom, potom pridáme zopár kúskov uduseného /bez šťavy/ kuracieho mäska a lyžičkou potrieme dressingom. Snažíme sa, aby nám ostali po všetkých stranách aspoň 5 cm prázdne okraje tak, aby nám plnka pri rolovaní nevypadávala.

    Tortillu opatrne začneme rolovať zo spodnej strany smerom k vrchnej, pričom bočné časti sa snažíme zahnúť smerom dnu k plnke.

  7. Takto pripravené a naplnené tortilly môžeme konzumovať, prípadne ak chceme, aby boli mierne zvrchu chrumkavé, môžeme ich krátko zapiecť v elektrickom sendvičovači.

    Dobrú chuť !

Kľúčové slová: tortilla
Prečítajte si online: https://www.eko-bio-natura.sk/recept/plnene-bezlepkove-tortilly/
Branislav Martinský
Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.