Vianočné medovníky (hneď mäkké)

vianocne medovniky bezlepku ekobionatura
[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Spôsob varenia
Náročnosť Mierne pokročilé
Čas
Čas prípravy: 30 min Čas varenia: 10 min Celkový čas: 40 min
Teplota varenia 170  °C
Porcie 10
Odhadované náklady $  5
Najlepšia sezóna Vhodné počas celého roka
Popis

Medovníky patria medzi tradičné vianočné pečivo a sú obľúbené pre svoju vynikajúcu medovú chuť a aromatickú vôňu. Pre tých, ktorí musia dodržovať bezlepkovú diétu, sme pripravili recept na lahodné bezlepkové medovníky, ktoré si môžete vychutnať nielen počas Vianoc, ale aj kedykoľvek počas roka. 

Toto chutné pečivo, ktoré sa rozpúšťa na jazyku, nesmie chýbať na vašom vianočnom stole. S kvalitnými surovinami a láskou pri príprave týchto medovníčkov si vychutnáte to pravé čaro Vianoc. Pokiaľ môžete, použite kvalitný med od včelára a cejlónsku škoricu. Príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to! 

 

Ingrediencie
    Na prípravu medovníkov budete potrebovať:
  • 500 g múky (pre bezlepkovú verziu použite bezlepkovú múku Schär Mix B alebo Schär Mix C, prípadne 200g môžete nahradiť pohánkovou múkou)
  • 100 g masla (Alsan pre bezlaktózovú verziu)
  • 5 čl medu (najlepšie od včelára)
  • 2 ks vajcia
  • 200 g práškového cukru
  • 1 pl mletej škorice (najlepšie cejlónska)
  • 1 čl mletých klinčekov (na posypanie)
  • 1 čl sódy bikarbóny
  • 1/2 pl prášku do pečiva
  • 1 ks vajce (rozšľahané na potretie)
  • 100 g slivkového džemu (najlepšie "povidla")
  • 100 g vlašských orechov
Postup prípravy
  1. Suché suroviny - múku, cukor, sódu, prášok do pečiva, mleté klinčeky a škoricu dôkladne premiešame vo väčšej mise. [sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
  2. Do zmesi pridáme rozšľahané vajíčka, (tekutý) med a maslo v izbovej teplote. Vypracujeme hladké a tuhé cesto. Do cesta nepridávame múku, ale spracúvame až kým nám nevznikne nelepivá hmota.

  3. Takto vypracované cesto obalíme do fólie, odložíme do chladničky a necháme ho minimálne 12 hodín "oddýchnuť", aby sa všetky suroviny prepojili.

  4. Cesto rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske a vykrajujeme tvary formičkami alebo pohárom. Do stredu každého medovníčka dáme pol čajovej lyžičky slivkového lekváru a na vrch dáme jeden vlašský orech.

  5. Rúru si predhrejeme na 170 stupňov a pečieme zhruba 10 minút. Neprekračujeme dobu pečenia, aby nám medovníky nevyschli.

  6. Minútu pred koncom pečenia, medovníky vyberieme z rúry a potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby boli krásne lesklé. Dopečieme a vyberieme z rúry. Necháme vychladnúť a degustujeme :)

    Dobrú chuť !

Kľúčové slová: vianoce, med, medovníky, bezlepková diéta
Prečítajte si online: https://www.eko-bio-natura.sk/recept/medovniky/
Branislav Martinský
Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.