Kimchi je tradičné kórejské národné jedlo pripravené z fermentovanej sezónnej zeleniny. Kórejci toto jedlo denne konzumujú väčšinou s ryžou už viac ako 2000 rokov a v súčasnosti existuje viac ako 100 receptov tohto zdravého pokrmu.
Hlavnou súčasťou prípravy Kimchi sú čínska kapusta, biele reďkovky, mrkva, mladá cibuľka a soľ. Na zvýraznenie chuti sa do kimchi pridáva veľa iných prísad s cieľom vylepšiť chuť a výživovú hodnotu. Na koreniacu zmes sa zvyčajne používajú čili papričky, cibuľa, cesnak, zázvor a rybacia omáčka.
Takto pripravená nakladaná zelenina sa naloží na niekoľko týždňov až mesiacov a nechá kvasiť. V minulosti sa kimchi nakladalo do tradičných keramických nádob zakopaných v zemi. Dnes na domácu prípravu kimchi môžete použiť špeciálne nádoby na fermentovanie a pripraviť si tak domáce KIMCHI.
Nakrájame si pekingskú kapustu podľa postupu vo videu. Nakrájanú kapustu premyjeme v čistej vode a medzitým si pripravíme silný slaný nálev z 8-9 lyžíc vody. Kapustu vložíme do veľkej nádoby /ja som použil 2 hrnce/, zalejeme ju slaným nálevom a doplníme po vrch vodou. Premiešame a necháme odležať.
Tip: Kapustu ponorte do nálevu a zvrchu zaťažte, bude tak hotová už do dvoch hodín. Nasolenú zeleninu párkrát premyte vodou podľa chuti a sceďte. Nezabudnite, že aj koreniaca zmes bude slaná takže na to pri premývaní myslite.
[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Kým máme kapustu namočenú v slanom náleve, pripravíme si koreniacu zmes. Vo výkonnom mixéri rozmixujeme cibuľu, cesnak, zázvor s 1 dcl vody. Pridáme soľ, cukor, chilli a červenú papriku, sójovú omáčku a opäť dobre premixujeme. Podľa chuti, môžeme pridať aj rybaciu omáčku, ktorú bežne kúpite v čínskych potravinách.
Očistíme si mrkvu, reďkovku, pór a mladú cibuľku, ktoré nakrájame nadrobno alebo na pásiky, či rezance.
V menšej nádobe dôkladne zmiešame koreniacu zmes s nakrájanou mrkvou, reďkovkou, cibuľkou a pórom.
Po 2 hodinách kapustu 2-3 krát dôkladne premyjeme od slaného nálevu, aby sme sa zbavili slanej chuti a scedíme prebytočnú vodu.
Vo veľkej nádobe zmiešame kapustu s koreniacou zmesou a nakrájanou cibuľkou, reďkovkou, pórom a mrkvou. Premiešame
Postupne začneme plniť nádobu až po zúženú časť a priebežne stláčame, aby zelenina pustila ešte viac šťavy. Obsah pohára je potrebné zvrchu zatlačiť a zaťažiť, aby bolo kimchi úplne pod nálevom.
Nádobu následne uzavrieme vrchnákom, ale nie úplne, aby mohol unikať CO2. Takto pripravené Kimchi necháme pri izbovej teplote (minimálne 18 stupňov) fermentovať 2-7 dní podľa chuti. Následne vrchnák utesníme a Kimchi uložíme do chladničky. Takto nám vydrží v chlade niekoľko mesiacov (až kým ho nezjeme :)).
Tip: Na fermentovanie použite špeciálnu nádobu od firmy Tescoma, kde si môžete jednoducho na vrchnáku nastaviť, či chcete nechať Kimchi fermentovať alebo proces fermentácie zastaviť a Kimchi uskladniť.