Pre mňa boli vždy kávové zrná dospelácky dezert. Milovníkov rumových praliniek a kávy určite poteší tento rýchly a jednoduchý recept na kávové zrná.
Základom sú piškóty, orechy, rum a káva a za pár minút si vykúzlite parádny koláčik k poobednej káve. Môžete použiť aj bezlepkové piškóty vašej obľúbenej značky a jednoducho si vykúzlite chutný bezlepkový dezert. Kľudne ich urobte viac, vydržia v chladničke aj pár dní alebo kým ich nezjete :)
Najprv si pripravíme dvojité espresso z kávovaru /ak nemáme takú možnosť, môžeme použiť 3 PL instantnej kávy, ktorú zalejeme 3 PL horúcej vody/. Do vychladnutej kávy prilejeme rum a premiešame. Medzitým si rozpustíme maslo, alebo kokosový olej a necháme vychladnúť.
[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Pomelieme si piškóty a vlašské orechy /ja to robím vo výkonnom sekáčiku na orechy/ na jemný prach. Vložíme do misy, do ktorej ďalej pridáme kakao, kokos, škoricu, cukor a zalejeme espressom s rumom a vychladnutým rozpusteným maslom prípadne kokosovým olejom. Vypracujeme cesto.
Z pripraveného cesta si pripravíme asi 35g guličky, z ktorých tvarujeme obomi rukami oválne kávové zrná. S cestom je potrebné pracovať hneď, pretože časom by sa nám mohlo sušiť a mrviť. Do stredu každého kávového zrna urobíme špajdlou /ja to robím čínskymi paličkami😊/ pozdĺžnu ryhu.
Medzitým si dáme vo vodnom kúpeli rozpustiť čokoládu na varenie s kokosovým olejom, ktorú keď rozpustíme, jemným premiešavaním necháme vychladnúť.
Pripravené kávové zrná namáčame do pripravenej čokolády a ukladáme na mriežku, aby nám prebytočná čokoláda stiekla. Dáme zachladiť, aby nám čokoláda stuhla a cca. 30 minút môžeme tento vynikajúci zákusok degustovať !