Cviklový hummus s domácou roti plackou

[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Spôsob varenia ,
Náročnosť Začiatočnícke
Čas
Čas prípravy: 20 min Čas varenia: 20 min Celkový čas: 40 min
Porcie 5
Najlepšia sezóna Vhodné počas celého roka
Popis

Ak sa Vám zažiada na stole trochu exotiky, cviklový hummus a roti placky sú skvelou voľbou ! Nielenže ide o veľmi rýchly a jednoduchý recept, je celkom výživný nakoľko základ tvorí cvikla, cícer a múka. Tento recept je prirodzene bezlaktózový a obsahuje vlákninu, teda vás aj zasýti.

Roti placky, nazývané aj roti chlieb, majú svoj pôvod na indickom subkontinente a tradične sa pripravovali z celozrnnej pšeničnej múky.  Tento nekvasený chlieb je veľmi obľúbený, keďže jeho základom je iba múka a voda. Placky sa dajú pripraviť aj z bezlepkovej múky a sú taktiež chutné.

Hummus je tradičný arabský pokrm pochádzajúci z oblasti Libanonu. Jeho hlavnými surovinami sú uvarený cícer, tahini, cesnak, citrónová šťava a soľ a v súčasnosti je obľúbený po celom svete. O jeho popularite svedčí aj množstvo variácií napr. pridaním varenej cvikly, ktorý si pripravíme dnes spolu.

Ingrediencie
    Na prípravu cviklového hummusu budete potrebovať:
  • 300 g cvikly (uvarenej)
  • 200 g cíceru (sterilizovaného alebo uvareného)
  • 30 g tahini
  • 3 tbsp olivového oleja (z toho 1 PL na pokvapkanie)
  • 1 tbsp vody
  • 2 strúčik cesnaku
  • 1 tbsp citrónovej šťavy
  • 1 pinch soli, korenia
  • 1 pinch mikrobyliniek, sézamu (na posypanie)
  • Na prípravu roti placiek budete potrebovať:
  • 350 g múky (my sme použili v pomere 1:1 celozrnnú a hladkú / pre bezlepkovú verziu použite bezlepkovú múku Schär Universal alebo ryžovú múku)
  • 200 g vody
  • 2 tbsp slnečnicového oleja (z toho 1 PL na opekanie)
  • 1 tbsp prášku do pečivoa (s vinným kameňom)
  • 1 pinch soli
Postup prípravy
    Príprava cviklového hummusu
  1. Začneme prípravou cviklového hummusu a to tak, že si ošúpeme a upečieme cviklu. Môžeme použiť aj uvarenú vákuovo balenú cviklu, čo urýchli proces prípravy tohto receptu. Následne si pripravíme cícer, ktorý si noc pred prípravou namočíme a potom ho varíme v osolenej vode. Môžeme použiť cícer sterilizovaný.

    [sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]

  2. Cviklu, cícer, cesnak, tahini rozmixujeme vo výkonnom mixéri s vodou, citrónovou šťavou a olivovým olejom do hladka. Podľa toho ako výkonný máme mixér, proces mixovania opakujeme až kým nám nevznikne hladká našľahaná hmota.

  3. Osolíme, okoreníme podľa chuti, premiešame a cviklový hummus servírujeme na plytký tanier, pokvapkáme olivovým olejom. Posypeme mikrobylinkami, sézamom a pustíme sa do prípravy roti placiek.

  4. Príprava roti placiek
  5. Cesto na roti chlebové placky si pripravíme zmiešaním múky, prášku do pečiva, soli, vody a olivového oleja. Vymiesime pár minút do tuhšieho tvárneho cesta /s miesením si môžeme vypomôcť kuchynským robotom s hnetacím hákom/.

  6. Vymiesené cesto si rozdelíme na približne 10 rovnakých kúskov, z ktorých vytvarujeme guličky.

  7. Na pomúčenej doske každú časť cesta rozvaľkáme na hrúbku cca. 3-4 mm s priemerom cca. 15 cm.

  8. Na panvici si rozohrejeme olivový olej alebo masť a každú placku osmažíme cca. 1-2 minúty na každej strane. Dobrú chuť! 


Warning: Undefined array key "keywords" in /data/2/c/2c4282d6-a423-4095-88c9-a4b4a041b225/eko-bio-natura.sk/weby/wp-content/plugins/delicious-recipes/templates/recipe/print-screen.php on line 491

Warning: Undefined array key "author_info" in /data/2/c/2c4282d6-a423-4095-88c9-a4b4a041b225/eko-bio-natura.sk/weby/wp-content/plugins/delicious-recipes/templates/recipe/print-screen.php on line 563