RECEPT: Klasické chrumkavé rohlíky /aj v bezlepkovej verzii/

Kto by nemal rád čerstvé chrumkavé rohlíky tak, ako si ich pamätáme z detstva. Tento recept je jednoduchý na prípravu, najmä ak vlastníte dobrý kuchynský robot, ktorý vám s prípravou cesta pomôže.

Chuť je vďaka kvalitnej bravčovej masti nezameniteľná, rovnako ako vôňa týchto čerstvo upečených rožkov. Masť nenahrádzajte iným tukom, vtedy budú dokonalo chrumkavé a chuťovo vyvážené. Odporúčame vyskúšať a určite neoľutujete 🙂

  • Čas prípravy:

    cca. 15 minút + 60 minút kysnutie + 15 minút pečenie

  • Náročnosť:

    ★★★☆☆

  • Počet hlavných ingrediencií:

    5

  • Počet porcií:

    z tohto receptu vyjde cca. 11 rohlíkov

Suroviny

Na prípravu domácich rohlíkov budete potrebovať:
  • 500g hladká múka BIO
  • 60g masti z mangalice BIO
  • 10g sušeného droždia BIO /1 balenie/
  • 12g soli
  • 285g vlažnej vody
  • rasca/sézam/hrubá soľ na posypanie
Na prípravu bezlepkových rohlíkov budete potrebovať:
  • 500g bezlepková múka Schär Mix B
  • 60g masti z mangalice BIO
  • 10g sušeného droždia bez lepku /1 balenie/
  • 12g soli
  • 285g vlažnej vody
  • rasca/sézam/hrubá soľ na posypanie

Postup prípravy

  1. Z múky, droždia, masti, soli a vlažnej vody si vymiesime vláčne a nelepivé cesto. Ak máme takú možnosť, pomôžeme si kuchynským robotom, ktorý to zmákne za nás za pár minút.
  2. Vymiesené cesto dáme do misy, prikryjeme, dáme na teplé miesto a necháme vykysnúť až kým zdvojnásobí svoj objem. Môžeme si pomôcť aj kysnutím v rúre, ak máme doma nižšiu teplotu, avšak nenastavujte teplotu na viac ako 50 stupňov. V izbovej teplote cesto kysne 1-1,5 hod.
  3. Keď nám cesto krásne nakyslo, vyberieme ho z misy na podložku a premiesime. Nakrájame ho na cca. 80g časti, z ktorých vymiesime guličku. Každú guličku si rozváľkame na trojuholník, ktorý zarolujeme od najširšej časti k najužšej. Takto postupujeme so všetkými pripravenými guličkami a priebežne ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  4. Plech s pripravenými rohlíkmi prikryjeme fóliou a necháme krátko dokysnúť.
  5. Rúru si predhrejeme na 230 – 250 stupňov /podľa typu rúry/ a na spodnú koľajničku vložíme prázdny plech. Rohlíčky potrieme vodou alebo mliekom a posypeme rascou, sézamom alebo hrubou soľou. Keď sa nám rúra rozohreje, do strednej časti vložíme plech s rohlíkmi a na spodný plech, ktorý sa nám medzitým nahrial, vylejeme opatrne trochu vody, čím si vytvoríme záparu, aby nám rohlíky lepšie v rúre nakysli a boli chutnejšie.

            Dobrú chuť! 

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *