Mikrobylinky alebo aj klíčky sú skutočne to najlepšie jedlo! Sú plné enzýmov, bielkovín, vlákniny a vitamínov sú mimoriadne zdravým doplnkom Vašej stravy.
9 benefitov mikrobyliniek
1. Môžu napomáhať pri trávení
Klíčky obsahujú vysoký obsah enzýmov, ktoré môžu napomôcť pri trávení a vstrebávaní živín zo stravy.
2. Pomáhajú pri chudnutí
Majú vysoký obsah živín, ale veľmi malé množstvo kalórií. Obsah živín je u mikrobyliniek koncentrovaný, čo znamená, že obsahujú vyššie hladiny vitamínov, minerálov a antioxidantov ako rovnaké množstvo zeleniny.
3. Napomáhajú k správnej činnosti imunitného systému
Mladé výhonky majú vysoký obsah vitamínu C a ďalších potrebných vitamínov, vďaka čomu môžu pomôcť podporiť imunitu v boji proti infekciám a chorobám.
4. Môžu znižovať ochorenia srdca
Mikrobylinky a mikrozelenina sú bohatým zdrojom polyfenolov, antioxidantov spojených s nižším rizikom srdcových chorôb. Štúdie na zvieratách ukazujú, že mikrobylinky môžu znížiť hladinu triglyceridov a „zlého“ LDL cholesterolu v krvných cievach a artériách.
5. Pomáhajú bojovať proti prekysleniu organizmu
Klíčky sú pre telo alkalizujúce. Pomáhajú regulovať a udržiavať pH Vášho tela znížovaním hladiny kyselín. Je známe, že mnoho chorôb je spojených s prekyslením organizmu.
6. Môžu zabrániť predčasnému starnutiu
O klíčkoch sa uvádza, že majú množstvo antioxidantov, ktoré podľa štúdií pomáhajú predchádzať predčasnému starnutiu buniek. Okrem toho, antioxidanty prítomné v klíčkoch môžu pomôcť bojovať proti voľným radikálom.
7. Môžu znižovať riziko Alzheimerovej choroby
Mikrobylinky sú bohaté na antioxidanty a obsahujú vysoké množstvo polyfenolov, čo môže podľa štúdií súvisieť s nižším rizikom Alzheimerovej choroby pri ich užívaní.
8. Diabetes
Antioxidanty môžu pomôcť znížiť typ stresu, ktorý môže brániť cukru v správnom vstupe do buniek. V laboratórnych štúdiách sa ukázalo, že mikrobylinky senovky gréckej zvyšujú správny príjem bunkového cukru o 25–44 %
9. Možná prevencia a liečba rakoviny
Ovocie a zelenina bohaté na antioxidanty, najmä tie, ktoré sú bohaté na polyfenoly, môžu prispieť k zníženiu rizika rôznych typov rakoviny. Konzumácia mikrozeleniny bohatej na polyfenoly môže mať podobné účinky.
Ako zaradiť mikrobylinky do stravy?
Existuje nespočetné množstvo spôsobov, ako zaradiť mikrobylinky a mikrozeleninu do svojho jedálnička.
Môžete ich použiť napríklad do šalátov, sendvičov, ako dekoráciu a záverečné dochutenie hlavných jedál, na pizzu, do polievky, na omelety alebo len tak na chlebík na raňajky, či večeru.
Mikrobylinky a mikrozeleninu možno tiež primiešať do zdravých zelených smoothies alebo odšťaviť.
Vzhľadom na to, že sa dajú mikrobylinky ľahko pestovať aj doma, sú finančne nenáročné a veľmi efektívne z hľadiska zvýšenia príjmu živín bez toho, aby ste museli kupovať veľké množstvo zeleniny.
Ako si doma vypestovať mikrobylinky?
- Semienka prepláchneme vodou. Ľahko navlhčené ich vložíme do klíčiacej misky.
- Semienka ponecháme na tmavom a teplom mieste, kde začnú klíčiť.
- Rastlinky je potreba pravidelne preplachovať (aj korienky zo spodnej strany), aby sme zabránili plesniam (2-3x denne).
- Prvé klíčky sa objavia po 24 hodinách.
- Ku konzumácii sú vhodné celé rastlinky vrátane korienkov.
- Pred konzumáciou klíčky opláchnite.
Odporúčame klíčiť na klíčiacej miske alebo na špeciálnom klíčiacom sitku. Nie je vhodné klíčiť semienka na vate, pretože prichádzame o chutné korienky, ktoré do vaty zarastajú.
Pre dlhšiu trvanlivosť odporúčame hotové klíčky uchovávať v chladničke, kde nám vydrží aj týždeň.
EKO-BIO-NATURA odporúča
Redkvička siata – semienka na domáce klíčenie 250 g BIO
Klíčky reďkovkou sú nielen plné vitamínov, antioxidantov, enzýmov a minerálnych látok, ale majú aj výbornú pikantnú chuť.
Alfalfa, rukola, žerucha, pór – mix semienok na domáce klíčenie 250 g BIO
Ľahko pikantné kombinácia štyroch semienok na spoločné klíčenie vás očarí ako chuťou, tak bohatosťou živín.
Cícer – semienka na domáce klíčenie 250 g BIO
Klíčky cícera sú skvelým zdrojom živín a majú lahodnú orieškovú chuť. Pridajte ich do šalátu a obohatíte ho o vitamíny, minerálne látky a bielkoviny.
Upozornenie: Poraďte sa so svojím ošetrujúcim lekárom o možných interakciách medzi samotnou bylinkou alebo bylinným prípravkom, ktorý by ste chceli užívať a zdravotnými problémami prípadne inými liekmi, ktoré užívate.
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157516300448
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22812633/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27933986/
- https://faseb.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1096/fasebj.30.1_supplement.431.8
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25312617/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8878848/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27651253/
- https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijfs.13588
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27556486/