RECEPT: Jednoduché zemiakové pagáče /aj v bezlepkovej verzii/

Recept pre všetkých fanúšikov slaného pečivka a jednoduchého pečenia. Voňavé a mäkkučké zemiakové pagáče upečiete rýchlo a jednoducho ako ideálne pohostenie pre návštevu alebo len tak k večernému poháru vínka, či ako slanú maškrtu pre deti.

V tomto recepte nájdete aj bezlepkovú verziu, aby ste si mohli pochutiť aj vy – bezlepkáči.

  • Čas prípravy:

    príprava 15 minút, kysnutie cca. 60 minút a pečenie cca. 15 minút

  • Náročnosť:

    ★★☆☆☆

  • Počet hlavných ingrediencií:

    6

  • Počet porcií:

    z tohto receptu vyjde cca 30 ks

Suroviny

Na prípravu zemiakových pagáčikov budete potrebovať:
  • 4 stredne veľké uvarené zemiaky
  • 250g hladká pšeničná múka BIO
  • 100g celozrnná pšeničná múka BIO
  • 1 balenie sušeného droždia
  • 100g bravčová masť (najlepšie BIO z mangalice)
  • 1 PL soľ
  • 200ml mlieko
  • 1 vajíčko na potretie + rôzne semienka na posypanie (tekvicové, slnečnicové, ľanové, sézamové)
Na prípravu bezlepkových zemiakových pagáčikov budete potrebovať:
  • 4 stredne veľké uvarené zemiaky
  • 350g bezlepkovej múky
  • 1 balenie sušeného droždia bez lepku
  • 100g bravčová masť (najlepšie BIO z mangalice)
  • 1 PL soľ
  • 200ml mlieko
  • 1 vajíčko na potretie + rôzne semienka na posypanie (tekvicové, slnečnicové, ľanové, sézamové)

Postup prípravy

1) Múku zmiešame so sušeným droždím, soľou, rozpučenými (alebo rozmixovanými) zemiakmi, pridáme mlieko a masť. Vypracujeme cesto, ktoré bude vláčne a oddeľujúce sa od stien misky.

2) Dobre vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť cca. 45-60 minút na teplom mieste.

3) Keď nám cesto nakyslo, vyvaľkáme ho na doske na hrúbku okolo 0,5cm a vykrajujeme kolieska, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme vajíčkom a posypeme semiačkami podľa chuti.

4) Pečieme na 180 stupňov, cca. 15 minút podľa typu rúry.

Dobrú chuť! 

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *