Recept pre všetkých fanúšikov slaného pečivka a jednoduchého pečenia. Voňavé a mäkkučké zemiakové pagáče upečiete rýchlo a jednoducho ako ideálne pohostenie pre návštevu alebo len tak k večernému poháru vínka, či ako slanú maškrtu pre deti.
V tomto recepte nájdete aj bezlepkovú verziu, aby ste si mohli pochutiť aj vy – bezlepkáči.
-
Čas prípravy:
príprava 15 minút, kysnutie cca. 60 minút a pečenie cca. 15 minút
-
Náročnosť:
★★☆☆☆
-
Počet hlavných ingrediencií:
6
-
Počet porcií:
z tohto receptu vyjde cca 30 ks
Suroviny
Na prípravu zemiakových pagáčikov budete potrebovať:
- 4 stredne veľké uvarené zemiaky
- 250g hladká pšeničná múka BIO
- 100g celozrnná pšeničná múka BIO
- 1 balenie sušeného droždia
- 100g bravčová masť (najlepšie BIO z mangalice)
- 1 PL soľ
- 200ml mlieko
- 1 vajíčko na potretie + rôzne semienka na posypanie (tekvicové, slnečnicové, ľanové, sézamové)
Na prípravu bezlepkových zemiakových pagáčikov budete potrebovať:
- 4 stredne veľké uvarené zemiaky
- 350g bezlepkovej múky
- 1 balenie sušeného droždia bez lepku
- 100g bravčová masť (najlepšie BIO z mangalice)
- 1 PL soľ
- 200ml mlieko
- 1 vajíčko na potretie + rôzne semienka na posypanie (tekvicové, slnečnicové, ľanové, sézamové)
Postup prípravy
1) Múku zmiešame so sušeným droždím, soľou, rozpučenými (alebo rozmixovanými) zemiakmi, pridáme mlieko a masť. Vypracujeme cesto, ktoré bude vláčne a oddeľujúce sa od stien misky.
2) Dobre vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť cca. 45-60 minút na teplom mieste.
3) Keď nám cesto nakyslo, vyvaľkáme ho na doske na hrúbku okolo 0,5cm a vykrajujeme kolieska, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme vajíčkom a posypeme semiačkami podľa chuti.
4) Pečieme na 180 stupňov, cca. 15 minút podľa typu rúry.
Dobrú chuť!