celozrnny_chlieb_eko_bio_natura

RECEPT: Domáci celozrnný chlieb so semienkami

Výborný chrumkavý chlebík pre celú rodinu ! 

Môj obľúbený recept na jednoduchý, chutný a zdravý domáci chlebík, ktorý nikdy nesklamal. Má chrumkavú kôrku, vnútri je vláčny a je plný rôznych semienok, ktoré sú bohaté na vitamíny a minerály /hlavne horčík, zinok, vitamín E…/. Použitím celozrnnej múky zvyšujete množstvo vlákniny a chlebík je tak lepšie stráviteľný.

  • Čas prípravy:

    príprava 15 minút, kysnutie 45-60 minút, pečenie cca. 60 minút

  • Náročnosť:

    ★★★☆☆

  • Počet hlavných ingrediencií:

    4

  • Počet porcií:

    z tohto receptu vyjde cca 4-5 porcií

Suroviny

Na prípravu domáceho celozrnného chlebíka budete potrebovať:
  • 275g celozrnnej pšeničnej alebo špaldovej múky
  • 100g hladkej pšeničnej múky
  • 7g sušeného alebo ½ kocky čerstvého droždia
  • 7g soli
  • 1 lyžička cukru
  • 250g + 100g vlažnej vody /250g do cesta a 100g na namočenie semienok/
  • 1 hrnček semienok /chia, ľan, slnečnicové a tekvicové semienka/
celozrnny_chlieb_eko_bio_natura

Postup prípravy

1) Ak používate čerstvé droždie, odporúčam pripraviť si najprv kvások – ½ kocky droždia a 1 lyžičku cukru rozmiešajte v 250g vody, až kým sa úplne nerozpustia. Prikryte utierkou a nechajte 10 minút odstáť pokiaľ sa nevytvorí na hladine tmavšia vrstva s bublinkami, vtedy je kvások pripravený na použitie. Následne pridajte kvások do múky zmiešanej so soľou a vypracujte vláčne nelepivé cesto.
2) Ak používate sušené droždie /na kvalite chlebíka to neuberie 😊/, zmiešajte spolu oba druhy múky, soľ, sušené droždie a 250g vody a vypracujte vláčne nelepivé cesto.
3) Cesto nechajte nakysnúť prikryté utierkou, kým nezdvojnásobí svoj objem – u mňa je to zväčša 45-60 minút.
4) Medzitým kým cesto kysne, vložte pripravené semienka do misky a zalejte 100g vody, aby sa hydratovali pred samotným zmiešaním s cestom.
5) Keď nám chlebík nakysol, cesto zľahka premiesime a pridáme do neho semienka, ktoré do seba nasali všetku vodu z misky. Vytvarujeme valček a vložíme do formy na toastový chlieb vystlanej papierom na pečenie.
6) Rúru si predhrejeme na 180-200 st. /podľa typu rúry/, chlebík nám medzitým dokysne a môžeme ho pred pečením potrieť mliekom a posypať semienkami /u nás sú na vrchu najobľúbenejšie tekvicové semienkami/.
7) Chlebík pečieme na 180-200 st. cca. 45-60 minút. Po upečení chlebík vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke.

Dobrú chuť! 

celozrnny_chlieb_eko_bio_natura
celozrnny_chlieb_eko_bio_natura

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *