Kto by nepoznal chrumkavý vysmážaný karfiol? Je to jedno z obľúbených slovenských tradičných jedál a buď ho zbožňujete alebo neznášate. U nás je to ten prvý prípad, avšak keďže sa snažíme jesť zdravo, pripravili sme si pre Vás zdravú verziu “vysmážaného” karfiolu pečeného v rúre.
Aj napriek tomu, že ho nevysmažíme v oleji, neuberie to z jeho chrumkavosti a vo vnútri Vás prekvapí jeho lahodná mäkká konzistencia. Najlepšie chutí s domácim cesnakovým dressingom, avšak nesklame ani kvalitný jemne pikantný kečup či domáca tatarka. Ako prílohu sme zvolili pečené zemiaky so zelerom obalené v bylinkách. Chutný a zdravý obed je stole !
-
Čas prípravy:
cca. 60 minút
-
Náročnosť:
★★☆☆☆
-
Počet hlavných ingrediencií:
5
-
Počet porcií:
z tohto receptu vyjde cca 4-5 porcií
Suroviny
Na prípravu zdravej verzie vysmážaného karfiolu budete potrebovať:
- 1 hlávka karfiolu
- 150g múky
- 150g strúhanky
- 2 vajcia
- 1dcl mlieka
- soľ, korenie, sézam, bylinky, chilli, …
Postup prípravy
- Karfiol si očistíme od listov a nakrájame na malé ružičky, ktoré umyjeme v studenej vode a necháme odkvapkať.
- Pripravíme si 3 misky na trojobal a medzitým si rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Do prvej misky si pripravíme múku, v druhej miske rozšľaháme vajíčka s mliekom a v tretej miske zmiešame strúhanku so soľou, korením, sézamom, bylinkami alebo chilli.
- Ružičky karfiolu postupne obaľujeme v múke, vajíčkach a strúhanke a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Ja vždy pridám do rúry aj na plátky nakrájané zemiaky a inú zeleninu, ktorú mám doma a hneď mám pripravenú aj prílohu.
- Pečieme na 180st. cca. 30 minút a karfiol podávame s kečupom, tatárskou omáčkou alebo domácim cesnakovým dressingom.
Dobrú chuť!