ÁJURVÉDA: stravovanie a životný štýl podľa tradičnej indickej medicíny

Ájurvéda (ayurveda) je považovaná za najstarší a najholistickejší systém starostlivosti o zdravie. Podľa ájurvédy, je rovnováha troch základných energetických charakteristík – dóš – základom zdravia.

Podľa klasickej ajurvédy má každý človek už od narodenia úplne špecifický a vyvážený pomer troch dóš a ich nerovnováha spôsobuje pocity bolesti, ochorenia a choroby.

Princípy ájurvédy

Vývoj ájurvédy najviac podporil budhizmus, obzvlášť jeho intenzívny záujem o udržiavanie rovnováhy, ktorý je známy v budhizme ako mádhjamika. Ájurvéda zahŕňa kompletný systém životosprávy a stravovania. Zameriava sa na dynamické vyvažovanie životných energií v tele a považuje väčšinu porúch za psychosomatické.

Všetky odporúčania tohto učenia sú zamerané na podporu rovnováhy troch dóš. Podľa ajurvédy tvorí vesmír päť prvkov — vayu (vzduch), jala (voda), akash (priestor), teja (oheň) a prithvi (zem). Predpokladá sa, že tieto prvky tvoria podľa ájurvédy tri dóševáta, kapha a pita, ktoré sú definované ako typy energie, ktoré cirkulujú v tele.

Ájurvédske učenie zahŕňa odporúčania pre vyvážené stravovanie a životosprávu, rôzne terapie a procedúry (aromaterapia, hudba, masáže), telesné a dychové cvičenia a techniky rozvoja vedomia (meditácie).

Rozšírené sú aj ájurvédske rastlinné a minerálne doplnky stravy, ktoré môžu prispieť k harmonickej vyváženosti mysle a tela oživením vnútorných životných energií.

3 dóše

Na základe mnohých desiatok rokov ájurvédskej praxe,  môže každý kto sa zaoberá týmto učením do podrobna, určiť svoju dóšu na základe fyzických, mentálnychbehaviorálnych charakteristík. 

Rozlišujeme 3 základné dóše:

VÁTA

VÁTA – pozostáva väčšinou z dvoch prvkov vzduchu a priestoru, teda napríklad ročné obdobie jeseň predstavuje prevahu váty pre svoje chladné, no svieže dni. Tí, u ktorých prevažuje váta dóša, sú zvyčajne popisovaní ako štíhli a kreatívni ľudia plní energie. Na ich náladu však môže vplývať počasie, ľudia, ktorých stretávajú, či jedlo, ktoré zjedli. Môžu byť taktiež náchylní na tráviace problémy, zlý krvný obeh, či nezdravé stravovacie návyky.

Podľa ájurvédy, tento typ by mal pre zachovanie zdravia a vitality dodržiavať pravidelný denný režim, nahromadený stres odbúravať meditáciou a svoju telesnú teplotu udržovať vyhýbaním sa chladu a zaradiť do stravy teplé jedlá a nápoje.

KAPHA

KAPHA – je založená na dvoch prvkoch a to zemi a vode. Ájurvéda ju opisuje ako stabilnú, pomalú, chladnú a mäkkú, teda rovnako ako jar, kedy sa príroda zobúdza zo zimného spánku. Ľudia s touto dóšou sú opisovaní ako silní, starostliví s hrubou kostnou konštrukciou a vyznačujú sa premysleným konaním, avšak so sklonom k negatívnemu mysleniu a depresiám. Zväčša však môžu mať pomalý metabolizmus a tendenciu priberať.

Podľa ájurvédy, tento typ by sa mal zamerať na pravidelné cvičenie, zdravú stravu, pravidelný spánok a udržiavanie telesnej teploty.

PITTA

PITTA – je spojená s húževnatými osobami, keďže je založená na ohni a vode, ktoré sú typické pre horúce letné dni. Hovorí sa, že ľudia s prevahou pitty sú svalnatí, vysoko motivovaní a súťažíví a s veľkou pravdepodobnosťou ide o skvelých vodcov. Môžu však byť precitlivelí na vysoké teploty, ktorým by sa mali vyhýbať.

Podľa ájurvédy, tento typ by sa mal zamerať na rovnováhu medzi pracovným a osobným životom a vyhýbať sa extrémnym teplotám.

Stravovanie podľa ájurvédy

Ajurvédska strava je súčasťou ajurvédy a praktizuje sa už tisíce rokov. Je založená na určení vašej dominantnej dóše a jedení špecifických potravín na podporu rovnováhy medzi všetkými tromi dóšami.

Hoci neexistujú priame dôkazy, mnohé ájurvédske záznamy uvádzajú, že dodržiavanie stravovania založeného na dóši, ktorá človeku prevažuje, môže pomôcť vyrovnať ich dóšu a dosiahnuť tak optimálne zdravie a rovnováhu. Pre správne určenie vašej dominantnej dóše je potrebná analýza odborníkom na ájurvédu.

VÁTA dóša uprednostňuje teplé, vlhké a uzemňujúce jedlá (napr. bobuľové ovocie, banány, varenú zeleninu, chudé mäso, hnedú ryžu),
pričom obmedzuje sušené ovocie, horké bylinky a surovú zeleninu.

KAPHA dóša prospievajú kyslé a sýte jedlá (napr. ovocie, zelenina, celozrnné výrobky, vajcia a syry) a 
mala by sa vyhýbať mastným jedlám, tukom a spracovaným potravinám.

PITTA dóša sa zameriava na chladné, ľahké a energizujúce potraviny (napr. ovocie, neškrobová zelenina, vajcia) a 
obmedziť by mala ťažké, korenené a kyslé jedlá.

Benefity ájurvédskej stravy

Aj keď žiadne západnou medicínou podložené dôkazy nepodporujú návyky životného štýlu založené na osobných dóšach, začlenenie odporúčaných zdravých návykov do vašej každodennej rutiny sa naďalej odporúča. Nakoľko ájurvédska tradičná medicína podporuje liečenie tela ako celku – fyzické, duševné aj emocionálne zdravie, aplikovanie odporúčaných návykov životného štýlu môžu výrazne prospieť zdraviu.

Odporúčané je zaradenie praktík ako joga, meditácia, vedomé jedenie, správny spánkový režim, trávenie času osamote, ale aj s priateľmi a rodinou a tak nastolenie rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom. Taktiež výživové odporúčania sú vo všeobecnosti zdraviu prospešné, nakoľko podľa ájurvédy by sme sa mali vyhýbať mastným jedlám, umelým sladidlám, spracovaným potravinám a to platí pre všetky 3 dóše. Namiesto toho, ájurvédska strava podporuje konzumáciu zdravých a čerstvých potravín bohatých na vitamíny, minerály, vlákninu a zdravé tuky.

Zatiaľ čo momentálne chýbajú kvalifikované výskumy ajurvédskych dóš, začlenenie mnohých návykov ajurvédskeho zdravého životného štýlu do vašej dennej rutiny je skvelý spôsob, ako podporiť dobré zdravie.

EKO-BIO-NATURA odporúča

Maharishi Pitta Tea ajurvédsky bylinný a koreninový čaj
5,00 € 
Prírodný balzam na princípoch indickej ajurvédy Tajomstvá ajurvédy na kĺby – Korolev Farm – 100 ml
12,19 € 
Maharishi Amrit Kalash ajurvédska ovocná bylinková pasta 600 g
56,90 € 
Bodhi Leela Mandala two tone joga podložka 183 x 60 cm x 4 mm
24,90 € 

Upozornenie: Poraďte sa so svojím ošetrujúcim lekárom o možných interakciách medzi samotnou bylinkou alebo bylinným prípravkom, ktorý by ste chceli užívať a zdravotnými problémami prípadne kvôli interakcii s inými doplnkami výživy, či liekmi, ktoré užívate.

  • https://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%81jurv%C3%A9da
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4815005/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4624353/

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *